אוקולוס ריפט: קסדת המציאות המדומה. רשמים ראשונים

שיחקתי אתמול לראשונה עם אוקולוס ריפט; קסדת מציאות מדומה להמונים.

זה היה בדיוק מה שציפיתי, וזה הצית לי לחלוטין את הדמיון!


[מקור. CC. בקושי צילמתי ולא תמונה טובה כמו זו – ראו למטה]

אנחנו נמצאים בשלב החזותי של המהפכה הדיגיטלית. אם בהתחלה הדגש היה על איסוף מידע (מחשב אישי), ואז על שיתוף מידע (אינטרנט) ואחרי זה על הנגשת מידע בכל מקום (סמראטפון) – אז הטרנד כיום הוא הצגת מידע. לא עוד מסכים מלבניים שרירותיים. רוצים לשים משהו על העיניים שיהפוך את כל העולם למסך!

השם החם בעניין הם כמובן משקפי גוגל: משקפים שמרכיבים לכם סמראטפון על העיניים. הם אמורים לצאת לשוק ב – 2014, ואני מניח שכבר שמעתם עליהם. גירסת המפתחים כבר קיימת, ויש מסעדות בסיאטל בהן אפילו אסרו על אכילה במקום בעת לבישת משקפי גוגל.

אבל השם היותר מעניין מבחינתי, כי גוגל מרושעת ומשעממת וכו', הוא אוקולוס ריפט. הילד הרע, הפאנקיסט, של עולם הקסדות המדומות.

אוקולוס ריפט נוצרה עקב אהבתו של פאלמר לאקי לקסדות מציאות מדומה. האיש כאילו נולד לתפקיד; במשך שנים היה מפורסם שיש לו את אוסף הקסדות הוירטואליות הגדול בעולם. הוא גם ניהל פורומים אינטרנטיים בנושא.

הרעיון לאוקולוס ריפט הגיע בעקבות דיונים באותם הפורומים. החזון היה לעשות מוצר יעיל וקל להפעלה, ובאותו הזמן גם לא יקר מדי. משהו שגיימרים יוכלו להרשות לעצמם. הוחלט לקרוא לזה: אוקולוס ריפט. אוקולוס – פתח לאור בקצה כיפה של כנסיה. ריפט – סדק.

זה תהליך שכל טכנולוגיה עוברת. מהשלב בו היא קיימת לשלב בו היא זמינה להמונים. ידעתם, למשל, ששידור ה – high definition הראשון היה של גמר המונדיאל ב – 1990? חלפו כמעט עשרים שנה עד שהטכנולוגיה חדרה לכל בית.

שלושה גורמים הצטרפו כדי לגרום לאוקולוס ריפט להיות אלילת הגיקים.

הראשון הוא השם. בניגוד ל'משקפי גוגל' המשמימים, לאוקולוס ריפט יש שם מדע בדיוני אמיתי.

השני הוא ההצטרפות של ג'ון קארמק לצוות. קארמק הוא אחד ממתכנתי משחקי המחשב המפורסמים בעולם. הוא היוצר של דום, וולף 3D, קוויק ומשחקים אגדתיים אחרים. הוא הצטרף לפרוייקט לאחר שראה גירסא ראשונית של הקסדה והתלהב. ואם קארמק מתלהב, גם שאר גיקי העולם מתלהבים.

הגורם השלישי הוא פרוייקט מימון המונים מצליח. אוקולוס ריפט ביקשו מהקהל 250 אלף דולר. את הסכום הזה הם קיבלו תוך ארבע שעות. תוך 36 שעות כבר היו להם יותר ממליון. עד סוף הקמפיין הם צברו כמעט 2.5 מליון דולר. גם כמעט כל פרוייקט המונים שקשור לאוקולוס ריפט מומן בהצלחה. משהו גדול קורה פה.

הגירסא המסחרית של אוקולוס ריפט טרם זמינה. אבל גירסת המפתחים כבר יצאה לשוק. בחור שאני מכיר בברלין השיג אחת כזאת. הוא הזמין אמש לא מעט אנשים לבוא ולבדוק אותה.

——————————————-
בשעת ערב מוקדמת התקבצו כ – 15 אנשים בחדר ישיבות קטן במערב ברלין.

הגעתי בחצי שעה איחור, אז הפסדתי את ההרצאה המקדימה (ביג דיל). באתי בדיוק לרגע המכריע: ההדמייה הראשונה של הקסדה.

שפן הניסויים היה בחור מקדוני מוזר (רוב האנשים בפגישה היו מוזרים, אם להיות כנה). הוחלט לזרוק אותו למים: סימולטור רכבת ההרים.

התוצאה הייתה קטסטרופלית. הבחור התחיל לצעוק בהיסטריה והעיף מעליו את הקסדה. חלק מהמשתתפים האחרים פחדו לנסות פתאום. הוחלט לעבור לסימולטור פשוט יותר: הדמייה של מערכת השמש.

זו הייתה ההתנסות הראשונה שלי עם אוקולוס ריפט. והיא הייתה משעממממממת. שמים את הקסדה – מגניב. מרגישים קצת דיסאוריינטד כי לא רואים כלום חוץ מהחלל וכמה כוכבים.

לוקח שתי שניות ללמוד את הממשק: יש כפתורי ניווט. ללחוץ על כפתור אומר לבהות בו יותר מחמש שניות עד שהוא מתחיל להבהב. מאד דומה לחווית התחלה עם בחורה בפאב. זום-אין זום-אאוט עושים עם כפתור העכבר. כדאי שיהיה לידכם חבר שיעזור לכם לשים את היד על העכבר.

לא הפיל אותי מהכסא. לפחות יצא שעכשיו אני יודע בע"פ את סדר הכוכבים במערכת השמש. ככה זה: כשמסתכלים קדימה ורואים את מאדים וצדק, ואחורה ורואים את שבתאי ואורנוס – זה נחקק במוח.

יצאתי החוצה. בזמן הזה פספסתי משחק נוסף: פונג תלת מימדי. חזרתי בדיוק להדגמה המחודשת של רכבת ההרים.

שמתי את הקסדה עלי ונעמדתי. את רכבת ההרים חייבים לעשות בעמידה. הרכבת התחילה לנסוע – העולם סביב נראה צבעוני ואפשר להזיז את הראש ולראות כל מיני פרטים שלו. הרכבת טיפסה וטיפסה וטיפסה על הפסים. למרות שידעתי שזה לא אמיתי פחד הגבהים שלי נכנס לפעולה. עלתה ועלתה לגבהים לא אפשריים. ואז – התחילה ליפול.

זו בערך הייתה התגובה שלי:

מאותה הרגע הייתי מכור למוצר.

גירסת הפיתוח של אוקולוס ריפט סובלת מרזולוציה נמוכה. עוד אין המון מה לעשות איתה ובינתיים היא צעצוע נחמד. המעריצים הגדולים שלה – כמו כמה אנשים אתמול – מדברים עליה בתור מהפיכה.

אז אני לא בטוח אם אוקלוס ריפט זו מהפיכה. לפחות לא בטווח המיידי. אולי מהפיכה בתחום משחקי המחשב. אבל לעתיד של העוד כמה שנים? האפשרויות בלתי מוגבלות. ממשקי גלישה תלת מימדיים באינטרנט, משחקי ספורט חדשים, תחומי אמנות חדשים, סרטים, אביזרי לימוד ומה לא.

אוקולוס ריפט העיפו לגיק שבי את הגג והציתו לגמרי את הדמיון. לו רק היה לי זמן פנוי לשחק עם זה. לו רק.

3 תגובות

  1. רחלי הגיב:

    קנאה.

  2. נעמה הגיב:

    החזרת אותי בבת אחת לסרט של קרוננברג – אקזיסטנז.

    וואו.

    רוצה לנסות את זה מ מ ש.

  3. דרור הגיב:

    לו רק….. 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Subscribe without commenting