על התמרת פורייה: המתמטיקה שמאחורי mp3, jpeg והומר סימפסון
אם אתם מתמטיקאיים, מדענים או מהנדסים, אתם מכירים את התמרת פורייה. זוהי דרך לפרק מידע לרכיבים הבסיסיים ביותר שלו.
התמרת פורייה היא מילה שאני שומע, בהערכה גסה, בין 2 ל – 3 מליון פעם בשבוע. יש מצב שזוהי ההמצאה המתמטית השימושית ביותר אי פעם.
[מקור. CC]
יש סיפור יפה על המצאת התמרת פורייה; פורייה הציג את ההמצאה המקורית ב – 1807. חבר השופטים דאז כלל את לגראנג', לפאלס ועוד שמות של מתמטיקאיים מיתולוגיים. הם אהבו את הרעיון, אבל היו מלאי ספקות בקשר לנכונות שלו. פורייה היה עד כדי כך מקורי שהוא לא הצליח לשכנע כמה מהמתמטיקאיים הגדולים ביותר אי פעם!
ב – 1811 יזמו אותם האנשים את תחרות מאמרים בנושא 'התפשטות חום במוצקים'. למרות הנושא, שוודאי קרץ בפופולריות הזולה שלו להמונים באותה התקופה, הוגשו רק שני מאמרים לתחרות. אחד מהם היה של פורייה. בלית ברירה הוא זכה. אם כי השופטים ציינו העירו משהו לגבי החפיפיניקיות של מאמרו.
הפוסט היום החל בכך שקראתי כתבה על התמרת פורייה. היא חביבה, לא מדהימה. ההסבר על ההתמרה עצמה קצת צולע שם. אבל הם מגבים עצמם בהמון (המון!) דוגמאות מהרשת וזה יפה.
אבל מה שתפס את עיני והביא לפוסט שבת הטיפשי הזה, הוא לוקאס ברבוסה. סטודנט לפיזיקה מברזיל שבזמנו החופשי יוצר המון המון איורים ואנימציות לויקיפדיה.
הסתכלתי בעמוד שלו בויקיפדיה כדי לראות את כלל היצירה. משהו בפשטות והבהירות בה הוא מייצג קונספטים מדעיים העיף אותי. שפטו בעצמכם. האנימציות שלו מפוזרות בפוסט.
איפה הומר אבל?
חבוי בתוך הכתבה שמקושרת בפוסט. לספיילר לך?:)
יפה מאד, המטוטלות מהפנטות