יומיות 04.02.2019: דיווחים מ-Fosdem 2019
ביליתי את הסופ"ש בכנס Fosdem לתוכנה פתוחה וחופשית בבריסל. יש אלמנטים יפים באנשים ב-Fosdem.
למשל? אלו אנשים מאד מגוונים. אנשים שעובדים על פרוייקטים מכל תחומי הקשת. אני אוהב "לראיין" אנשים, ללמוד את יסודות המקצוע שלהם ברבע שעה. בין אם זה מערכת למכירת אנרגיה בין שכנים, תוכניתנים ב-CERN או צרפתים שמפתחים מנוע משחקי מחשב תלת מימד.
הדבר השני הוא שאנשים ב-Fosdem יודעים על מה הם מדברים. הם יותר תוכן ופחות יחסי ציבור. לא אסתטי, אבל עשיר בתוכן.
שלושת האייטמים הראשונים בפוסט הם בהשראת הרצאות מ-Fosdem.
1. OpenXR (הרצאה): תלמדו מילה חדשה: XR (ראשי תיבות של Extended Reality) זה שם כולל לשתי טכנולוגיות עכשוויות אחרות: מציאות מדומה (VR) ומציאות מועצמת (AR).
כל מי שניסה לעבוד עם XR יודע שזה תחום מאד ממוסחר. כמעט בלתי אפשר לעשות את זה בלי לתת את הפרטים שלכם לחברה מסחרית.
OpenXR מתיימרים לתקן את המצב. רק מה, הם עדיין בשלבי פיתוח ועוד אין להם מוצר מוכן. גם שאלתי בסוף ההרצאה אם יש שלטי בקרה פתוחים למציאות מדומה. התשובה שניתנה: לא. באסה.
2. פרוייקט Solid (הרצאה): הפרוייקט החדש של טים ברנרס לי, מי שידוע בתור ממציא האינטרנט.
סוליד נכנס לחיינו לפני כמה חודשים בקול תרועה רמה, כשמפעל יחסי הציבור של הפרוייקט דוחף אותו בתור *ה*פתרון לאינטרנט הריכוזית שיש לנו כיום.
ההרצאה ב-Fosdem מספרת ש-Solid בא להפריד את המידע שלכם מהשירות.
כיום פייסבוק גם נותנת את השירות של רשת חברתית וגם שומרת את כל המידע שלכם. ב-Solid המצב יהיה שונה. המידע האישי ישמר אצל "ספק מידע", ופייסבוק רק תקבל גישה למידע הרלוונטי. זה אומר שיהיה הרבה יותר קל להגר, נגיד, בין רשתות חברתיות.
זה מעלה כמה שאלות. למשל, המודל העסקי של פייסבוק מבוסס על המידע שלכם. מה יקרה אם הוא ילקח?
אבל יותר חשוב: איך ינוהל המידע ככה שפייסבוק תקבל רק את מה שרלוונטי לה, ולא תקבל את כל המידע שלכם? או איך תנוהל הצפנה? אם המידע נשמר אצל הספק בצורה לא מוצפנת, אז אתם חשופים להדלפות, וגם נעשים שבויים של ספק המידע. אם המידע מוצפן, אז איך מעדכנים אותו בצורה יעילה?
אני לא יודע מה התשובות של Solid. אבל יש להם כבר כלים מוכנים. מישהו ניסה להשתמש בזה?
3. האם אפשר לחיות רק עם קוד פתוח כיום? (הרצאה). הרצאת הפתיחה של הכנס הייתה של שני פעילי התוכנה החופשית הידועים, קארן סנדלר וברדלי מ. קון.
אלו אנשים שלוקחים תוכנה חופשית בתור דת. הם הנזירים והכמרים של תנועת התנועה החופשית. הם התביישו להרצות עם מחשב שיש עליו מעבד עם תוכנה לא חופשית, ועשו דרמה כל פעם שהם משתמשים ב-Google maps.
אני לא ממליץ לאף אחד לחיות כמוהם. זה וואחד כאב ראש. אבל מרתק לראות איך אפילו האנשים הכי אדוקים בעולם לא מצליחים לנהל חיים תקינים בלי להשתמש בשירותי תוכנה מסחריים.
4. 2019 מביאה לכם: דובוני איכפת לי בחלל.
5. יש הרבה טרוניה בעולם על התלות ב-Google maps, אבל כולם עדיין משתמשים בזה. האלטרנטיבות של MapBox או OpenStreetMaps פשוט לא מספיק טובות.
מנוע החיפוש שדוגל בפרטיות, Duckduck, גם נתקל בבעיה הזאת. במשך הרבה זמן ניסו שם כל מיני פתרונות, עד שעכשיו נראה שהחליטו ללכת על Apple Maps. אגב, אתם גם יכולים להוסיף Apple Maps לאתר שלכם עם MapKit JS.
Duckduck מבטיחים ששילוב המפה החדש עם אפל שומר על פרטיות.
פעם בכמה זמן אני מנסה את Duckduck, מגלה שתוצאות החיפוש שם לא מספיק טובות – וישר חוזר לגוגל. לכבוד הוספת מפות אפל אתן להם הזדמנות נוספת השבוע. דיווח שבוע הבא.
6. לכל צדיק בעולם, ישנו אחר שמגדיר עצמו כ"יותר צדיק" ומבקר קשות את הצדיק הראשון.
Wikileak ידועים כאבירי הצדק הציבורי. ג'וליאן אסאנג' הקריב את החופש שלו: הוא כבר שנים חי בשגרירות אקוודור בבריטניה מתוך חשש שייאסר אם יעזוב את השטח שלהם. בין אם אתם אוהבים את ויקיליק או לא – ואני לא בטוח שאני אוהב אגב – אי אפשר שלא להעריך את ההקרבה של אסאנג' למען העקרונות.
אבל הנה: ארגון חדש בשם Distributed Denial of Secrets הכריז שאסאנג' "סלחן" מדי עד כמה שזה קשור לרוסיה (ובעלי בריתה). הארגון התחיל להדליף כמויות אדירות של חומרים מרוסיה, בטענה שכשהם הגיעו לויקיליק, ויקיליק דחו אותם.
בערך באותו הזמן קם גם ארגון Afrileak, שקורא לאנשים לחלוק מידע על שחיתויות עם עיתונאים אפריקאיים.
מה שמעניין זה ששני הארגונים פועלים באנגלית. למרות שהייתי מצפה שלפחות Distributed Denial of Secrets יפעלו בעיקר ברוסית, אם זה קהל היעד שלהם.
מה שעוד מעניין זה שאף אחד לא כולל את ישראל בדיוני ההדלפה. או שאולי זה לא מפתיע, כי האם נשאר משהו להדליף בישראל? במדינה קטנה ורכלנית כמו שלנו, שראש לשכת עורכי הדין בישראל נחשד בזכות מידע מהטלפון הסלולרי הישן שלו ש"הודלף" לעיתונאית, קשה להאמין שצריך שירות כמו ויקיליק שיחשוף שחיתויות.
7. הארכיון ההיסטוריה של הארץ מגיע לרשת. מההודעה של הספריה הלאומית:
"גיליונות עיתון הארץ יעברו דיגיטציה ויונגשו לרווחת הקוראים באתר "עיתונות יהודית היסטורית", מיסודן של הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל אביב"
8. פוסט מעולה באינפקציה על קולנוע ביידיש [עברית].
אף מילה על ההרצאה שלך?
צודק. זה פאק פסיכולוגי של לא להרגיש נוח להכניס את זה פה.
אבל הנה הלינק, אולי אשים ביומיות הבאות.
https://fosdem.org/2019/schedule/event/the_dao_of_bisq/
תודה אצפה.
בנתיים הבנתי חצי מהכותרת 🙂 את המילים The, of
Bisq זה שם הפרוייקט.
DAO הוא מונח מוכר מעולם הבלוקצ'יין, ראשי תיבות של distributed autonomous organization. זה קונספט של "ארגונים מבוזרים" שלא ממש ברור מה הוא אומר, אז כל אחד מגדיר את זה איך שבא לו. בחלק השני של ההרצאה ניסיתי להסביר על קצה המזלג איך אנחנו הקמנו כזה.