יומיות 03.09.2019: המשבר של פיזיקת החלקיקים
מה שיפה בארץ כמו פולין, עם מסורות אוכל עמוקות, זה שלכל משפחה יש את המתכונים שלה שעוברים מדור לדור.
פתאום גיליתי בורשט עם תפוחי עץ ירוקים חמוצים. פתאום גיליתי את "תפוחי האדמה הצעירים" שהוצאו הרגע מהאדמה. הם נימוחים, מלאי עמילן עם טעם עשיר.
בתמונה: מרק יוגורט-סלק קר מסורתי (בפולנית קוראים לו chlodnik) עם חתיכת קוגל תפוחי אדמה (babka ziemniaczana).
1. בתחילת המאה ה-20 הגיעה פיזיקת החלקיקים והביאה למדע מוזרות כמוה לא ידע מעולם. במהלך השנים נמצאו – אם אינני טועה – 36 חלקיקים קטנים ומוזרים.
אבל כל דבר טוב מגיע לסופו. התיאוריות של פיזיקת החלקיקים הפכו ליותר ויותר מוזרות, והניסויים לבדוק אותן — קיצוניים.
פיטר וויט כותב:
"במהלך 25 השנים האחרונות, שאלה ענקית שריחפה מעל התחום של יסודות הפיזיקה הייתה, אילו אבחנות יספקו תוצאות ה-LHC לגבי סופר-סימטריות, תיאוריה שהיא הבסיס לרוב הרעיונות הלא-מוכחים בתחום. התוצאות הללו עכשיו בידינו, והן נראות שליליות.
עקרונית אפשר עדיין לקוות שה-HL-LHC (שיפעל בשנים 2025-2035) ימצא שותפי-על, אבל אין סיבה רצינית לצפות לזה. אם נסתכל יותר רחוק לעתיד, ישנן הצעות לגרסאות סופר-יקרות, שגדולות ב-100 קילומטרים מה-LHC, אבל זה לפחות כמה עשורים בעתיד, ושוב, אין סיבה להאמין ששותפי-על קיימים במסות שמכונה כזאת יכולה לבדוק"
הפוסט של וויט הוא הסיכום האחרון במלחמה שקיימת בעולם הפיזיקה: בין אלו שצועקים שסופר-סימטריה היא תיאורית מדע בדיוני, וראוי לזנוח אותה לפני שפיזיקה כבר לא תהיה מדע. לבין אלו שאומרים שצריך להשקיע בה יותר משאבים.
התיאוריה קיבלה עכשיו מימון חדש של 3 מליון דולר, שהקפיץ את הויכוח לשיאים חדשים.
יצא לי מוקדם יותר השנה לקרוא את Lost in Math של סבינה הוספנלדר. היא המובילה בגל ה"פיזיקה המודרנית היא מדע בדיוני", והספר שלה עוסק כל כולו בנושא. האמת היא שלא הצלחתי לסיים אותו, כי שליש הספר שקראתי כלל כל כך הרבה חזרות על התמה, עד שעייפתי.
בתור הדיוט מוחלט אין לי דעה על סופר-סימטריה או פיזיקת חלקיקים. אבל אני לא מצליח להבין מה יש למבקרים להציע מלבד ניהליזם בריא וטוב? מה כן צריך לחקור? למה הם לא חוקרים אותו? הגישה הזאת מביאה לקולות מיואשים ודיונים על ב"גבולות הידע המדעי".
מי שרוצה עוד לדעת על המשבר הנוכחי של הפיזיקה מוזמן לקרוא את Lost in Math, שם הוספנלדר גם מסבירה גם את התחום וגם את הכשלונות. מי שרק רוצה סיכום קצר של האירועים האחרונים, מוזמן לפוסט של וויט.
2. הגליון ה-12 של בועת מחשבה, "פאנזין אנימה, מנגה ותרבות האוטאקו", יצא לאור וזמין לגמרי אונליין.
איזה יופי זה פנזינים ב-2019!
3. ראיון מרתק עם ד"ר טארק לובאני. הוא מדפיס מכשירים רפואיים בעזה, מפלסטיק ממוחזר במדפסות תלת מימד.
אני מבקש לשים לרגע בצד את הדעות הפוליטיות, כי הראיון הזה מרתק בלי קשר לימין-שמאל. לובאני הוא רופא קנדי-פלסטיני, שבעקבות ביקורים תכופים בעזה החליט לשפר את המצב הרפואי שם.
הוא מספר דברים שלא ידעתי. שמ-1,800 המנהרות שהיו פתוחות בזמנו למצריים, נהגו לעשות משלוחים מ-KFC. ושיש פרסומות לקולה או פפסי, ואפילו מוצרים כמו מרצדס שאף אחד (כמעט) בעזה לא יכול לקנות, כי לדעתו מותגי הענק מכינים עצמם ליום שאחרי המצור.
לובאני אדם אמוציונלי, נגד הכיבוש (כמו שהוא קורא לו), נגד קפיטליזם, נגד שיטת הפטנטים והאנשים "הרעים" (האנשים שינסו למצוץ כסף מעזה אחרי שהמצור ייגמר). אבל הוא גם אדם מעניין עם אידיאליים, שלקח את הקטע של לשנות את העולם בעזרת מדפסות תלת מימד לקיצוניות.
אגב, לובאני טוען שבעזה יש 100% מיחזור פלסטיק בגלל איסור על ייבוא פלסטיק לעזה. איכשהו מסופקני, אבל אולי. מי יודע.
4. בין ה-9 ל-16 בספטמבר יתקיים שבוע הבלוקצ'יין בת"א, ששיאו יהיה כנס הביטקוין העולמי Scaling Bitcoin. אני לא שם, אבל אתם מוזמנים להנות מהאירועים ולדווח בתגובות איך היה.
5. ראיון עם אגדת המתמטיקה הישראלית, נגה אלון. המראיין: אגדת מתמטיקה ישראלית נוספת, גיל קלעי.
6. צפריר גרוסמן הגיע לנקודת ציון דרך במסע בעולם רומח הדרקון שלו, וזה הזמן לשים זרקור על פרוייקט קריאה ספרותי מרשים מאין כמוהו:
"המסע התחיל לפני קרוב לשנה. בערך בסביבות אוגוסט-ספטמבר, כאשר סיימתי לכתוב את הסמינריון שלי בעולם רומח הדרקון ונכנסתי שוב לתוך הספרים ולתוך הדמויות, הרגשתי את הגעגוע הזה מתחיל לבעבע, את הרצון לבקר שוב בעולם שהשארתי מאחור. ואותו חלום ישן, חלום שבו אני מסיים את כל הספרים בסדרה, הופיע. אמרתי לעצמי, שאם זה משבר גיל 40, אז עדיף את זה מאשר משהו אחר."
המסע, שכולל 145 ספרים(!), חולק לשלושה חלקים, ע"פ התקופה בעולם רומח הדרקון בו הם מתרחשים.
רומח הדרקון הייתה סדרת הפנטזיה הראשונה שהתמכרתי אליה, בגיל 10. קשה לדעת איך אקבל את הספרים האלה כיום, אבל המסע של צפריר גרוסמן גורם לי לרצות להצטרף. החלק הראשון הסתיים עכשיו, אתם יכולים לקרוא עליו פה.
7. מה טוב באינטרנט? פרוייקטים מטורללים כמו Bitcoin and Friends זה מה שטוב באינטרנט. סדרת אנימציה באמת מטופשת על ההיסטוריה של ביטקוין.
8. טראמפ מבקש מהמדיות החברתיות לפתח אלגוריתם לאתר יורים לפני שהם יוצאים למסע יריות.
אני אומר את המשפט הזה יותר מדי לאחרונה, אבל הנה שוב: חבר'ה, דו"ח מיוחד (Minority Report) היה אזהרה, לא המלצה!
אחד הפוסטים המשובחים. נהניתי מאוד מהלינקים והסיכומים.
תודה!