יומיות 14.03.2020: על אלגוריתמים וחוקי זכויות היוצרים של מנגינות

וורשה מעלה הילוך.

מהיום כל החנויות סגורות, מלבד בתי מרקחת וחנויות מצרכי מזון. מסעדות פועלות במסגרת של משלוחים בלבד. פולין סגרה את הגבולות, ואסרה כניסה של זרים למדינה בשבועיים הקרובים. פולנים שחוזרים הבייתה מחופשה יצטרכו להיכנס לשבועיים הסגר.

בינתיים מותר, בניגוד לאיטליה, להסתובב בחוץ ולעשות הליכה ביער. אני מניח שאם הצעדים הנוכחיים לא יעצרו את קצב התפשטות הקורונה יאסרו גם את זה.

כל זה מעלה שאלה, מתי יתחיל משבר מזון? בינתיים קניתי היום גזר, לימונים, עגבניות, בננות וצנוניות. כי חוץ מירקות ופירות טריים יש לי בבית אוכל שיכול להספיק לשלושה חודשים.

רוצים לדעת מה קורה באיטליה ממקור ראשון? הנה דיווח של שני פעילי ביטקוין איטלקיים נצורים.

1. אני עוסק לאחרונה במערכות שמות, וזה עושה לי מחשבות מוזרות. מה זה מערכות שמות? אני מדבר על דברים כמו המערכת שמוכרת שמות אתרים. נגיד, המערכת בה קניתי את השם של האתר הזה, neiman.co.il.

שמות זה משהו עם מלאי מוגבל, כי יש כמות סופית ומוגבלת של שמות עם משמעות. אולי אפילו כמה עשרות מליארדים, אבל עדיין – סופית.

היות והמלאי מוגבל, לא נותנים לכם את האפשרות לקנות שם של אתר לנצח. אפשר רק להחכיר שמות אתרים לתקופה מסוימת. אחרת זה יהיה לא הוגן אם תהיו הראשונים שבמקרה קונים שם מבוקש ושומרים אותו לנצח נצחים.

כשבוחרים שם לאתר – או חברה – לא חושבים איזה שם הכי יפה – אלא דבר ראשון מסתכלים איזה שמות פנויים. הבחירה שלכם מתייחסת לבחירות שאחרים עשו לפניכם.

לעומת זאת, כשאתם כותבים מנגינה התהליך שונה לגמרי. אמנים לא צריכים להסתכל "מה עוד לא עשו", אלא פשוט אמורים ליצור משהו שנראה להם יפה.

למה זה? זה בגלל שאנחנו מניחים, בצורה מוסווית, שכמות יצירות האמנות כל כך גדולה, עד כדי שהסיכוי ששני אנשים יחברו את אותה היצירה בטעות כל כך שולי שאפשר פשוט לא להתחשב בו.

כששני אנשים כותבים את אותו השיר, אנו מניחים שזאת לא מקריות. כלומר, שאחד מהם העתיק מהשני. לכן הולכים ובודקים מי פירסם את השיר שלו ראשון, ונותנים לו את זכויות היוצרים.

כל זה טוב ויפה עקרונית, אבל מעשית מדגים שמשפטנים לא מבינים כלום במתמטיקה. כי יש כולה כמות קטנה של תווים, 12 תווים באוקטבה, ויש בערך 10 אוקטבות שבני אנוש יכולים לשמוע. מתי יצירה אחת מעתיקה משניה? יש כלל אצבע תקדימי משפטי שזה קורה אם ארבעה תווים חוזרים על עצמם בשתי היצירות.

אם נקח את כל המספרים האלה ביחד,  נקבל סך הכל של קצת יותר מ-207 מליון יצירות אפשריות (4^120). יש מצב שזה פחות ממספר השמות שקיימים – אבל למרות זאת אנחנו, כלומר, המערכת המשפטית, מתייחסת למנגינות אחרת ממה שהיא מתייחסת לשמות.

זה הוביל למקרים אבסורדיים בהם אמנים נתבעו על כך שהם העתיקו משירים שהם מעולם לא שמעו. בעיקר אם אלו אמנים שיצרו שירים מצליחים. כרגע עולה לי בראש המקרה של נטע ברזילי ו-toy, שנתבעה כאילו היא העתיקה אותו מ-seven nation army. אבל חיפוש קצר בגוגל יביא אתכם למקרים הרבה יותר מגוחכים.

מי ששמו לב לזה הם דניאל ריהל ונוח רובין. האחד משפטן ומוזיקאי, האחר איש מחשבים. בתור נסיון ספק לפתור את הבעיה, ספק להציף אותה על השטח, ספק להטריל את המערכת המשפטית – הם כתבו אלגוריתם שיצר את *כל* המלודיות הקיימות. כלומר, את כל השילובים של ארבעה תווים (אם כי נראה לי שהם היו קצת יותר מתוחכמים מזה)

האלגוריתם שלהם יצר 300 אלף מנגינות שניה. הם כתבו כל מנגינה בתור קובץ מחשב, ואז שיחררו את כולן לרשות הציבור.

על פי הפרשנות המשפטית האוטומטית, הם השיגו בכך שני דברים. האחד הוא שהם הפרו זכויות יוצרים של כל שיר שנכתב אי פעם. השני הוא שכל שיר שייכתב אי פעם לא יוכל לתבוע זכויות יוצרים על המנגינה.

אתם יכולים גם לראות את הרצאת ה-Ted המצוינת שלהם. מה שיש לי לאמר עליה זה, איך לכל הרוחות כל האמריקאים נותנים הרצאות כל כך טובות?!


2.
 זה מה שקורה כשמשלבים גיבורי על וציורי טבע. יש פה גלריה שלמה של כאלה.

ספיידרמן ביער

3.  ככה מתמודדים באיטליה עם ההסגר.

איך יש שם לכולם כלי נגינה בבית? אתמול אגב היה ביומיות סרטון דומה של תושבי נפולי שרים.

4. פוסט מצוין על שישה ספרי מגפות מדע-בדיוני לקרוא בעברית. ההמלצות שם מעולות.

5. הקומיקס הנהדר "הו לא" חזר עם סטריפ לכבוד הקורונה.

6. קלאסיקה בהתהוות:

סרט 8 ביט של אשה קונה מדף נייר טואלט בסופרמרקט

7.  דינוזאור חדש שהתגלה קיבל שם ע"פ דרקון משיר של קרח ואש של ג'ורג' ר.ר. מרטין.

4 תגובות

  1. Maya הגיב:

    סמוראי גק לגמרי, האתר ששמת .
    גיבורי העל בשילוב עם הטבע

  2. משה הגיב:

    בשנות השמונים נכתב על #1 סיפור מד״ב קצר מצוין בשם Melancholy Elephants. שווה קריאה

  3. יעל ר. הגיב:

    הבעיה עם המלצות הספרים: סגרו בישראל את כל הסיפריות בגלל הקורונה ):
    6 מעולה. גם האיטלקים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Subscribe without commenting