יומיות 16.03.2020: הם בוכים כי באמת, איש המרשמלו כבר מת
הפולנים הם העם הכי אחראי חננה בעולם. לא רק שהרחובות שוממים או שאנשים מכסים פנים, אלא שהם גם מקפידים כמו נינג'ות חלזונות לשמור שני מטר מרחק אחד מהשני.
לרוב החנויות מותר להיכנס מקסימום שני אנשים. זאת לא הוראה של הממשלה, זאת החלטה של בעלי החנות. המוכרים לובשים כפפות, חלקם בנוסף עם מסיכה. הלקוחות פותחים את הדלת עם המרפק ומשלמים בכרטיס אשראי ללא מגע.
אבל השיא היה בתור שהשתרך ברחוב מחוץ לחנות הירקות. אנשים עמדו, בשקט מופתי, במרחק של שני מטר אחד מהשני.
בפולין ובישראל נוקטים אמצעי מניעה דומים. אומרים שבישראל הם לא יעבדו כי אנשים לא מצייתים. אבל אם בפולין הם לא יעזרו זה אומר שהבעיה היא בשיטה, לא באנשים.
כרגע נראה שהפולנים הם עם שיכול לשרוד פצצת אטום מגיפה עולמית.
1. נמשיך בישראל, שמתמודדת בינתיים בריאותית יפה עם המשבר לדעתי.
אבל מכל בחינה אחרת? מוקדם לאמר. שלטון טוב נמדד בעיתות תקופת משבר, כי בימים רגילים גם שלטון ממוצע יכול לשגשג.
בזמני חירום אנחנו שמים לרגע את העקרונות שלנו בצד ומעניקים לשלטון סמכויות לא דמוקרטיות. זאת בגלל שדיקטטורה נאורה היא שיטת שלטון הרבה יותר יעילה מדמוקרטיה.
מצד שני, באותו הזמן אנחנו בוחנים בקפדנות את מה שעושה הממשל. כי דיקטטורה לא-נאורה היא שיטת הממשל המסוכנת ביותר בעולם. למעשה, דיקטטורה לא-נאורה הרבה יותר מסוכנת מכל מגיפה בהיסטוריה.
יום אחד יגמר משבר הקורונה, ואנחנו עדיין נהיה פה. המטרה שלנו, בין השאר, הוא להבטיח שנקבל בחזרה את אותה המדינה שהייתה לפני המשבר. או כמו שאני אומר הרבה לאחרונה, "הישרדות לבדה לא מספיקה".
זאת הסיבה שאני חורג ממנהגי לא לדבר על פוליטיקה, ומגנה את הצהרת ראש הממשלה על הפעלת "אמצעים טכנולוגיים למאבק בטרור" נגד אזרחים ישראליים כחלק ממשבר מגיפת הקורונה.
הפעלת אמצעים כאלה הם מאפיין ברור של ממשלים דיקטטוריים. כשה-NSA עשה את זה ארה"ב חטפה על הראש, ובצדק.
גם אם אתם חושבים שלמען בריאות הציבור מותר לעקוב אחרי אזרחים במהלך מגיפת הקורונה, כדאי שתדעו שלושה דברים.
האחד הוא שיש אלטרנטיבות פחות דרקוניות. למשל – אני זורק את האלטרנטיבה הראשונה שעולה לי בראש – שיכריחו את אלו שבבידוד להתקין אפילקציה על הסלולרי שמדווחת על מיקומם. ברגע שתגמר תקופת הבידוד יוכלו האנשים להסיר את האפליקציה והמעקב יסתיים.
השני הוא שיש דרך לעשות כאלה דברים. הדרך הזאת כוללת דיון עם שלל המנהיגים בישראל. הדרך הזאת כוללת שקיפות מלאה לגבי איזה אמצעים יהיו ואיך ישתמשו בהם. זאת לא הצהרה שולית ש"עושים דרך אגב". גם כי הדמוקרטיה הישראלית יותר חשובה מהקורונה, וגם כי זה זורק עוד מיכל דלק למדורת האי-וודאות והבלבול בה כולנו נמצאים גם ככה כיום.
השלישי הוא שגם אם אתם לא מסכימים איתי, החיפזון לנקוט בצעד קיצוני כל כך חשוד. אפשר לחכות עוד שבוע לפני שנוקטים בו, אף מדינה דמוקרטית (למיטב ידיעתי) לא נקטה בו בינתיים, וכשאומרים שאנחנו מכוונים להיות אור לגויים לא מתכוונים לזה, אלא ההפך.
I have spoken.
— יאללה אסקפיזם, היידה! —
2. אחרי כזה נאום רציני פינקתי אתכם עם תמונה של שטפן גיב, אחד האמנים האהובים עלי כיום. בהיעדר מילה מתאימה יותר אני מכנה את הסגנון שלו "סוריאליזם מורבידי".
לתמונה למטה קוראים "האם אתם יכולים לעבור את מבחן המרשמלו?". שייא אללה, איזה שירים וסיפורים אפשר לכתוב בהשראתה.
3. בגלל משבר הקורונה, האופרה הוינאית מאפשרת סטרימינג חינם של כל האופרות מרהיבות העין בה. מומלץ להציץ גם אתם לא אוהבים אופרה.
4. זוכרים את הסרטונים של האיטלקים שרים בזמן קורונה? אז הנה מה שקורה כשמנסים לשיר בגרמניה.
Deutschland in Quarantäne 😂 #COVID19deutschland pic.twitter.com/lbj7pa2Zar
— Gedankenwirrwarr (@Gedankenspliss) March 14, 2020
מה שצועקים לו שם זה דברים כמו "שקט!", "זאת שעת מנוחת צהריים!", "תקרא את חוקי הבית!", "אני קורא למשטרה!" וכו'.
5. נמשיך את השוונג של סרטוני אנימציה מפוקסלת משלשום.
6. חביתת אורז קוריאנית, או בשמה המערבי: חביתת טורנדו. מת לדעת איך מכינים את זה.
7. הקהל מתבקש לזרוק הצעות ללינק שביעי, אני מרגיש כאילו לא מצאתי משהו ממש מסקרן, מלהיב או מפרה היום.
אני אתייחס לנקודה 1.
בגדול אני די מסכים איתך שזה צעד די קיצוני ושצריך לחשוב טוב מאוד לפני שמפעילים אותו, אבל תן לי להביא טיעונים מהצד השני.
אם נתייחס לטיעון הראשון שלך – המטרה להבנתי היא לא לוודא שאנשים שאמורים להיות בבידוד בית לא יוצאים מבידוד אלא לזהות בצורה מהירה עם מי נשא חדש של קורונה היה במגע בזמן האחרון וככה לקצר זמני תגובה (כאן בפסקה השנייה: https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3801387,00.html).
הטיעון השני – להבנתי כן היה דיון רציני על זה גם של משרד הבריאות והשבכ וגם של מערכת המשפט והכנסת (מופיע גם במקור הקודם של כלכליסט וגם לפי זה: https://www.ynet.co.il/digital/technews/article/ByWuy69r8). בקשר לשקיפות – קודם כל, נתניהו דיבר על זה בצורה פתוחה במסיבת עיתונאים מול כל עם ישראל. הוא יכל להעביר את זה בשקט אבל כן בחר להצהיר על זה בגלוי, זה כשלעצמו מעודד קצת. בנוסף, אני מניח שלא רוצים לפרט בדיוק מה יעשו ואיך מטעמים של חשיפת יכולות/אמצעים וביטחון מידע (זה נכון שלפעמים משתמשים בטיעון הזה כעלה תאנה, אבל מה לעשות שלפעמים, ואולי גם במקרה הזה, יש בו ממש).
שלישי – נכון שהגיעו לזה בשלב די מוקדם, אבל יכול להיות שאם היו מפעילים את זה מוקדם יותר היה אפשר לחסוך כל מיני מקרים לא נעימים, כמו למשל הבעלים של הפיראט האדום באור יהודה ששיקר בהתחלה וטען שהוא היה רק שעה בחנות ולך תדע כמה אנשים נדבקו בגלל זה וכמה מזה היה אפשר למנוע (הסיפור כאן: https://www.israelhayom.co.il/article/739137).
מה שכן מטריד אותי זה שלא אמרו כמה זמן התקנות חירום האלה יהיו בתוקף. כלומר, הייתי מצפה שיכריזו שהולכים להשתמש בזה למשך שבועיים למשל, ואז במידת הצורך יאשרו מחדש הארכה של השימוש בכלים האלה.
ועם כל זה, בסוף אנחנו ממש לא קרובים ללהיות צפון קוריאה ולמרות השלטים, ביבי לא ממש קרוב לארדואן. סך הכל אני די סומך על השב"כ ועל מערכת המשפט שידעו למנוע שימוש מוגזם בכלים האלה ושידאגו שזה לא נתדרדר במדרון המדובר.
בכיף, אני לא פה בשביל echo chamber.
בנקודה הראשונה, לא מצאתי מקור רשמי שאומר מה מטרת האיכון (מילה טובה, אגב).
בנקודה השניה, ממה שכתוב הדיון היה על אפשרות ויעילות, ולא על אתיקה וסכנות.
אני לא עונה פרטנית לנקודה השלישית פשוט כי אני חושב שזה לא העיקר. העיקר, לדעתי, הוא שזה צעד מאד חריג למדינה דמוקרטית -אני לא שמעתי על מדינה דמוקרטית אחרת שמשתמשת בו. תהליך הקבלה שלו צריכה להיות תהליך קשה ואיטי.
הטיעונים שלך כמובן בבסיסם נכונים, אבל הבעיה היא שרובם לא נכונים פרטנית לסיטואצית הקורונה. גם בעיתות רגיעה אפשר למנוע המון מקרי פשע, מוות וצער בישראל אם ישתמשו באמצעים כאלה. הסיבה שלא עושים את זה היא מה שכתבתי לגבי דיקטטורה נאורה מול דיקטטורה לא-נאורה.
אנחנו חלילה לא צפון קוריאה וביבי לא קרוב לארדואן. המטרה היא להשמיע את הקול לפני שנגיע למצבים שקרובים לצפון קוריאה או טורקיה.
בסופו של דבר, אין שום דבר בגנים של יהודים שמונע מהם לרצות להיות דיקטטורים:-)
כאן, כבר בכותרת המשנה מופיעה המטרה של האיכון – https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5696417,00.html#autoplay
מה שמעודד זה שלפי מה שכתוב שם כן יש הגבלות כלשהן על משך הזמן שמותר לשמור את המידע, אבל אין הגבלה על משך מצב החירום.
לפי – https://www.israelhayom.co.il/article/742699 גם משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה השתתפו בדיון, אני מניח שבדיוק בשביל לדון בנושא האתי.
הקטע הוא שלמרות שבאמת ניתן אולי למנוע אירועי פשיעה עם היכולות האלה (לדעתי הם פחות מאפשרים מניעה ויותר התחקות בדיעבד אחר הפושע), הפגיעה במקרה הזה תהיה חמורה בהרבה מאשר במקרה של הקורונה.
כדי להצליח למנוע פשעים או לתפוס פושעים באמצעות הטכנולוגיה הזאת צריך לרגל באופן קבוע אחרי מאות/אלפי אזרחים חשודים, לנטר באופן קבוע תנועה באזורים ושעות מסוימות כאשר במקרה של טעון מישהו חף מפשע עלול להיות מואשם בעבירה פלילית חמורה שהוא לא ביצע, לשבת במעצר על לא עוול בכפו, להיחקר וכו'.
במקרה של הקורונה זה גם הרבה יותר ממוקד – אם התגלה שאתה חולה קורונה יבדקו איפה היית שבוע-שבועיים האחרונים ויבדקו מי היה באותם מקומות בזמנים שאתה היית בהם וזהו. בלי מעקב קבוע, בלי ניטור מתמשך. בנוסף במקרה של טעות – מישהו שלא היה אמור להיות בבידוד ביתי יהיה שבועיים בבידוד ביתי. זה כמובן פגיעה מסוימת באדם, אבל היא משמעותית קטנה יותר מאשר במקרה הראשון, בטח עכשיו שגם ככה יש מיני הסגר.
אגב, אני אולי מוטה 🙂 . אחד החולים שהבעלים של הפיראט האדום הדביק היה יחסית קרוב אלי ועם קצת פחות מזל אני בעצמי הייתי צריך להיות בבידוד ואולי אפילו נדבק. ואת זה היה אפשר בקלות למנוע אם היו משתמשים באמצעים האלה אז.
טוב, הכתבה התפרסמה אחרי שהתגובה שלי נכתבה:-)
יש הגבלות, מעניין אם יפוקחו שהן ייושמו.
משפטנים דנים באספקטים החוקיים, לא באספקטים האתיים. כשזה מגיע לאתיקה אין יתרון מיוחד למשפטן על כל אחד אחר.
עם היכולות הללו ניתן למגר את הפשע המאורגן בישראל, אפילו עם פחות פגיעה בפרטיות מאשר בעניין הקורונה, כי יודעים מי הדמויות שמעורבות בזה, ואת אלו שלא יודעים יגלו מהר מאד בעזרת אמצעים כאלה.
מעבר לכך, התהליך שתיארת כולל מאות אלפי אזרחים.
צר לי על עניין הקירבה לאחד החולים. אבל כמובן שאם השימוש יהיה באמת רק למטרות המתוארות, זה בסדר ומועיל.
אבל יש פה סכנה שהשימוש ינוצל לרעה – פשוט נסיון מאלפי שנים של היסטוריה אנושית. יש פה סכנה של תקדים מסוכן, כי כשעושים משהו פעם אחת, פתאום יותר קל לעשות אותו שוב. לכן קוראים לזה Slippery Slope.
עדיין מאד מדאיג אותי שאנחנו הדמוקרטיה היחידה לידיעתי שמשתמש באמצעי הזה. זה לא שכל השאר נאיביים..
זה נושא סבוך, אבל יש פה המון המון סכנות שהיסטורית נוצלו לרעה לא פעם ועשו נזק יותר מהקורונה, כך שאני עדיין ממשיך להחזיק בעמדתי. אבל במעשה אף אחד לא מתחשב בעמדתי, אז זה דיון הפגנתי בלבד:-)
לא ברור לי למה מאות אלפים. נכון להיום יש כמה עשרות אלפי אנשים בבידוד בית שעקרונית הם פוטנציאל האנשים אותם היית רוצה לאכן. כמובן שאם אתה יודע שמישהו היה במסיבת פורים גדולה, אין צורך לאכן אף אחד, אתה פשוט מודיע שכל מי שהיה במסיבה הזאת הולך לבידוד וגמרנו (לא יודע אם זה באמת יעבוד ככה, אבל זאת אופציה לצמצום הפגיעה בפרטיות).
מה גם ששוב – זאת על פניו פגיעה חד פעמית – אם היית ליד חולה קורונה איכנו אותך פעם אחת ואז הודיעו לך ללכת לבידוד.
אני ממש לא חושב שטכנולוגיות כאלה יכלו למגר לגמרי פשיעה. זה שאתה עוקב אחרי עבריינים מוכרים לא באמת יעזור (כלומר, בהתחלה אולי כן בצורה כלשהי אבל בשלב מסוים הם פשוט יפסיקו להסתובב עם פלאפונים). וזה גם יהיה חייב להיות מתמשך יותר, אתה עוקב אחריהם כל הזמן ואחרי כל מי שנפגש איתם או היה בסביבה שלהם פרק זמן מסוים. זאת גם הפרה מתמשכת ואני גם לא ממש בטוח שזה אפשרי מבחינת משאבי כוח אדם.
זה שאנחנו היחידים שמודים שאנחנו משתמשים בזה לא אומר שאנחנו היחידים שעושים את זה. מה גם שאני לא יודע עד כמה זה דבר שקל לעשות, כלומר לא בטוח שלכל מדינה שהייתה רוצה לעשות את זה יש את הכלים.
כמובן שזה רק דיון הפגנתי, אנחנו בסך הכל סתם שני אזרחים, למה שלמישהו יהיה אכפת מאיתנו 🙂
אני משועשע מכל הדיון על מעקב של הממשלה אחרי אנשים… הממשלה באמת מטומטמת הרי במקום להפעיל את השבכ וליצור יח"צ שלילי הם יכלו פשוט לקנות את המידע מגוגל או מחברות הסלולר.
הקטע המטריד בכל הדיון זה שלאיש לא אכפת מזה שגוגל יודעת מה עשית ועם מי, וסביר להניח שלפייסבוק יש גם ניחוש טוב. או אולי זה דוקא מאוד מועיל שלמישהו יש את המידע הזה שניתן לחלוק בקלות עם אנשים אחרים, וזה פשוט חלק מהחיים המודרניים ואז השאלה היא למה לגוגל מותר ולממשלה אסור
אני לא חושב שהם יכולים לקנות את זה מגוגל\חברת סלולר בלי צו בית משפט.
אבל מעבר לכך אתה צודק לגמרי. אני, בתור אביר הפראנואידים המודרניים (שזה אגב, אחלה שם לתנועה) מזמן בלי גוגל ופייסבוק על הסלולרי.
לפי בלומברג גוגל מסרבת לשתף והממשל כנראה ביקש ממנה ומפייסבוק. ושוב קשה לי כרגע להחליט האם חוסר הרצון לשתף הוא טוב או מגעיל (טוב, תמותו אבל העיקר שנוכל לשמור על יחסי הציבור שלנו)
הצעה ללינק השביעי:
http://www.avatars.inc/
אדיר!
דע ךל שהיו איה 400 קוראות וקוראים לפניך שלא שיתפו לינק שביעי. אז עכשיו כולם יחזקו ח"ש ואתה תקבל ח"ח ושיתוף ביומיות הבא.
יההה, חלומות מתגשמים!
😉
נתניהו משתמש בדוגמא של טייוואן להצדיק את המעקב, אבל האמת שהוא "משפץ" את האמת בלשון המעטה. בטייוואן יש חוקי פרטיות, אסור לממשלה לעקוב בצורה כזו אחרי האזרחים, גם בחירום. הם השתמשו בדגימה פעמיים ביום של המיקום בלבד, אך ורק של מי שנשלחו לבידוד בתקופת הבידוד, באמצעות התקן מיוחד למטרה זו. הם גם לא ביצעו מחטף כדי לאשר זאת מבלי לספק פרטים לכנסת על היקף, אופי המעקב וכו'.
בעיניי הניהול בארץ של המשבר גרוע. צעדי פאניקה די מהתחלה שיגרמו נזק עצום לכלכלת ישראל בשנים הקרובות, והם ממילא לא כאלו יעילים כפי שמעיד המשך ההדבקה. בטייוואן הלכו על הרבה פחות סגר ובידוד ועצירת החיים (חברים שם יוצאים לבלות, לטייל, והחיים די רגילים עם מודעות, שטיפת ידיים וכו'), ועד היום יש שם רבע ממספר החולים בישראל (כשלמעשה מתוכם כבר יותר מרבע החלימו) למרות שהאוכלוסיה היא פי 3 בגודלה ושהם מהמדינות הראשונות שנפגעו בעולם. ההשבתה והבידוד גם מיותרים אם מי שחזק יותר יכול לצפצף עליהם ללא שום ניסיון אכיפה (כמו החינוך החרדי ליטאי).
עם כל הכבוד להשבתות כלליות וסגרים, כשהמשבר מתחיל (או כשהוא כבר בשלב הקפיצה כמו שהיה בקוריאה) עדיף להשקיע בביצוע של מספר בדיקות גדול ומהיר לאיתור כמה שיותר מהנשאים ובידוד ספציפי שלהם, או של קבוצות סיכון רלוונטיות. כך השתלטו בקוריאה על המצב, כולל דוכני בדיקות דרייב אין מהירות להמונים, ועצרו בטרם יהפכו לאיטליה/ספרד. ובינתיים אצלנו – הבדיקות תקועות, גם במספר קטן, גם בסירוב לבדוק אנשים רבים (שאחד מהם אחרי שבוע הגיע בלית ברירה למיון אחרי שהתחנן שיבואו לביתו לבדיקה, כמעט שוחרר, ואז בדיקה ביוזמה של מתמחה גילתה שהוא חולה כשהוא כבר במצב קשה ואושפז ליד חולים רגילים בלי מיגון), גם בעיכוב התשובות לעתים עד שבוע, והמעבדה הראשית אפילו היתה סגורה בשישי-שבת כי לא יפה לעבוד ביום חופש שאלוהים לקח לפני 7000 שנה.
אני ואת כנראה לעולם לא נסכים על זה, אבל מה שעושים בישארל זה בסופו של דבר מה שעושה כל העולם המערבי, רק שישראל התחילה קודם, ולכן ההתקדמות אצלנו איטית יותר.
להשוות לטאיוואן וקוריאה? תרבות אחרת, וגם מקומות עם נסיון טרי יותר עם מגיפות. בהתחשב במקום בו אנחנו חיים אני חושב שמשרד הבריאות תיפקד יפה ולקח את העניין ברצינות מהשנייה הראשונה.
אנחנו לא באמת יודעים אם ההתקדמות אצלנו כזו אטית. יושב בית אבות שבו 6 חולים, בהסגר לצד קשישים אחרים שמשרד הבריאות מסרב לבדוק – האם בימים שחלפו לא נדבקו עוד? מספר הבדיקות מגוחך, וגם כשהן נערכות לוקח לתשובה לפעמים שבוע להגיע, וזה שבוע שבמהלכו כבר יכולת להידבק בקורונה. בדיוק קראתי היום בגנזך פוסט שהסכמתי איתו מאוד: http://www.yekum.org/2020/03/%d7%9e%d7%92%d7%99%d7%a4%d7%aa-%d7%94%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%97%d7%9c%d7%a7-2-%d7%9e%d7%94-%d7%9e%d7%a9%d7%a8%d7%93-%d7%94%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%95%d7%a9/
ואני אפילו לא מדברת על כך שלהיות חודש פלוס בהסגר מגיע עם השלכות בריאותיות, וההשלכות הכלכליות שלו יכולות גם לדרדר בריאות עתידית של כלל האזרחים. הסגר ובידוד הם צעדים שיכולים להקטין את ממדי ההידבקות, אני מסכימה, אבל כגורף על כלל האזרחים הם לא מספיקים בטווח הארוך ומביאים לנזקים משניים גדולים לא פחות. צריך תוכנית חוץ מ"נסגור את כולם בבית עד יוני", ולא נראה שיש כזו. אם כבר, בחסות הפאניקה מיהרו בממשלה להעביר את עניין המעקב ללא מענה על שאלות, להפעיל מצב חירום על בתי משפט יומיים לפני תחילת משפטו של ראש הממשלה, ולמנוע הקמת ועדות בכנסת ואת פעולתה. מדינה זה לא בסטה. אי אפשר לסגור אותה לחודשים. ומה אם הקורונה ישוב בחורף הבא? צריך יותר מזה, וזה מתחיל בהשגת מידע – כמה אנשים נשאים/חולים, מי הם, איפה הם מרוכזים, כמה מהם הם אנשי הצוותים הרפואיים.
ובנימה חיובית יותר, ביקשת לינק נוסף:
סיכום שנתי של הולכי הרגל על גשר קטן אחד: https://www.youtube.com/watch?v=JyrbqiCokdw&feature=emb_logo
לילדים היפנים סגרו את בתי הספר שבועיים לפני הזמן, אז הם אירגנו לעצמם טקס סיום במיינקראפט:
https://mymodernmet.com/japanese-graduation-ceremony-minecraft/