יומיות 07.04.2020: מהי כלכלת UBI ואיך היא קשורה לזמן קורונה?

אתמול היה היום הראשון של האביב, 18 מעלות, שמש ויש ריח של התחלת פריחה.

בשלושת הימים הקרובים יהיה 20-22, הכי טוב שאפשר לקבל באפריל בפולין!

הנה הצל של בעל האתר על רקע עץ בתחילת הפריחה.

השקדיה פורחת

תזכורת, שבוע שעבר ירד שלג. ארץ מטורפת.

1. כמו הרבה אנשים, גם אני נפגעתי כלכלית מהקורונה. אני עצמאי, ומקורות ההכנסה שלי התדלדלו במרץ וכנראה נעלמו לגמרי באפריל. בתור עצמאי לא מגיע לי כלום, לכן כל מה שנותר זה להסתכל בקנאה בחברי השכירים ודמי האבטלה שלהם

אבל אז הגיעה הודעה מפתיעה של ממשלת גרמניה: עצמאיים יכולים לקבל תמיכה! התנאים לתמיכה קלים ותהליך הקבלה דיגיטלי, קצר ומהיר.

התהליך הלך ככה. בהתחלה "נרשמים" לתור להגיש בקשה. זה אומר ללחוץ על כפתור באתר שלהם ולתת את כתובת האימייל.

הייתי מספר מאה אלף ומשהו בתור, אז חשבתי שיקח ימים עד שיגיעו אלי. במציאות תורי הגיע כבר אחרי כמה שעות.

מהרגע שהגיע תורי ניתנה לי גישה לאתר למשך 45 דקות לצורך מילוי הבקשה. התהליך היה מאד קצר, מלבד פרטים מזהים (כולל פרטי מס ובנק), ביקשו לדעת למה אני צריך מענק. כתבתי את האמת על צמצום מאגר לקוחות, משבר השוק, וחוסר יכולת ללכת לכנסים ואירועים כדי למצוא לקוחות חדשים.

יום אחרי זה קיבלתי הודעה במייל שמטפלים בבקשה שלי. עוד יום עבר, ונחתו 5000 יורו בחשבון הבנק שלי. אם יתגלה בדו"ח המס של 2020 שהייתה לי הכנסה גבוהה בתקופה הזאת אצטרך להחזיר אותם.

זאת פעם ראשונה בחיים שאני מקבל כסף ממשלתי. הייתי זכאי לדמי אבטלה פעמיים בעבר, ופעמיים ויתרתי על זה מתוך כבוד ילדותי של "אני לא האוכלוסיה שצריכה להטריד את המדינה עם הדברים האלה".

בתור עצמאי הגישה שלי השתנתה. אני רואה באופן מאד ברור כמה מיסים אני משלם למדינה, ולכן אני מרגיש שבזמן משבר יוצא דופן – כמו עכשיו – מגיע למדינה לשלם לי חלק קטן מהם בחזרה.

גם בארה"ב חשבו לחלק כסף לתושבים עקב משבר הקורונה. שם מדובר ב-1,000 דולר לכל תושב. אם בגרמניה המענק לעצמאיים היה פשוט סוג של דמי אבטלה לעצמאיים, בארה"ב מדובר בקונספט יותר מהפכני: Universal Basic Income, הידוע גם בתור UBI, הידוע גם בתור "דמי כיס".

הרעיון של UBI פשוט: נותנים לכל אזרח, אבל *לכל* אזרח בוגר, סכום כסף קבוע כל חודש. הסכום צריך להיות גדול מספיק כדי שכל אחד יוכל להתקיים בעזרתו בצנעה, אבל מספיק קטן כדי לא לאפשר אורח חיים נהנתני.

המטרה ברורה, שלא יהיו אנשים עם חרדה קיומית במדינה. ההשפעה? קצת פחות ברורה.

האם רוב האנשים יהפכו לבטלנים שיושבים בבית וצופים בסדרות כל היום? או שמא רובם ימשיכו לעבוד, כי הסכום שיוענק יהיה נמוך מדי. הרי רוב האנשים לא לוקחים עבודה טובה תמורת משכורת נמוכה, אלא מעדיפים עבודה פחות טובה עם משכורת גבוהה. אז למה שפה זה יהיה שונה?

יותר מזה, האם יהיו אנשים שלא יעבדו, אבל יעסקו בתחביבים בצורה מקצועית? והאם זה טוב לחברה? האם זה יביא עודף יצירתיות ותוצרת במספרים גדולים, כי יהיו אלו שימציאו תחביב חדש שיהפוך לענף מכניס, או שמא נהפוך לחברה של אמנים משעממים?

UBI הוא תחום שולי מאד. בפינלנד ערכו ניסוי ב-UBI לפני כמה שנים (דיווחתי עליו כמה פעמים פה באתר), אבל הלקחים לא היו חד משמעתיים. האמת היא שבהתחלה מאד התנגדתי לרעיון, בתור מי שגר בברלין ראיתי איך אנשים יכולים להעביר חיים שלמים בבטלה, אבל לאט לאט השתכנעתי שיש מצב שהרוב יהיה יצרני ויצירתי, וכדאי לתת ל-UBI צ'אנס.

החרדה של תקופת הקורונה, בשילוב כלכלת השפע חסרת התקדים של השנים האחרונות, העבירה פתאום את רעיון ה-UBI למיינסטרים. בנוסף לארה"ב, גם ספרד שוקלת את זה, ובחוף המזרחי בארה"ב הרעיון הגיע לאנשים מבוגרים מבוססים. הנה ראיון נהדר עם ניצולת שואה בת 84 שתומכת ב-UBI, והטיעונים שלה אינטיליגנטיים ובהירים.

2. פסח שמח כשר ובריא כולם! אפילו הניימן עטה חליפה, עניבה ומסיכה! (תודה לדביבון על התמונה).

ניימן מסיכת קורונה

3. ראיון נהדר עם סופר המד"ב טד צ'יאנג על תקופת הקורונה.

צ'יאנג הוא אחד מסופרי המד"ב הבולטים בדורינו, וכמו שהסיפורים שלו מפתחים תחזיות עתיד מחושבות ומורכבות, כך גם הראיון שלו מראה כמה האיש הוא thinker במובן הכי טהור של המילה.

אהבתי את התשובה שלו כששאלו אם אנחנו חיים ברומן מדע בדיוני מגיפה דיסטופי. 'לא', הוא ענה, 'אנחנו חיים בסאטירה פוליטית".

כתבתי בעבר ביקורות על ארבע יצירות של צ'יאנג, אפשר למצוא אותן פה.

4. המלכה עשתה טעות גדולה לנאום עם שמלה ירוקה חלקה. תראו את כל הפתיל.

5. אני ממש רוצה לקרוא את הרשת החברתית של נעה מנהיים, אבל הפורמטים הדיגיטליים בו זה מוצע לא מתאים למכשירים שלי.

אז אני אצטרך לחכות  שתגמר הקורונה כדי שאגיע לישראל לרכוש עותק קשיח. אבל אתם יכולים להנות מהספר כבר עכשיו: הוצאת גרף נותנת לקרוא אותו דיגיטלית חינם לכבוד תקופת קורונה.

6. מוזילה Hubs הוא כלי חדש של מוזילה להסתובב עם חברים שלכם במרחב דיגיטלי תלת מימדי. אפשר לראות סרטים ביחד, אפשר לדבר, אפשר לשחק עם אובייקטים תלת-מימדיים. ניסיתי בלי מסיכת מציאות מדומה וזה חמוד נורא!

7. xkcd על וירוס הקורונה. נכון שחיכיתם לזה?

8. צ'ארלס סטרוס תכנן לכתוב ספר מד"ב שמתאר מגיפה בסקוטלנד בעתיד הקרוב, אבל עכשיו הוא גונז את הרעיון בעקבות הקורונה.

9. רשימת כנסי מדב-בדיוני פנטזיה וירטואליים. אני מתחיל להתגעגע לאספקט החברתי של להתחבר עם זרים, ובינתיים כל הכנסים הוירטואליים האלה לא עונים על הצורך הזה.

10. לידיעת ההאקרים בקהל: גם Chaos Computer Club עורכים ב-11-12 לאפריל כנס וירטואלי.

11. יצאה גירסא חדשה ל-Open Transport Tycoon Deluxe, משחק מחשב שמפותח בהתנדבות כבר 16 שנה.

הוא אחד הדברים הכי גדולים, נוסטלגיים וכיפים שכל חובב משחקי סימולציה או אסטרטגיה יכול לרצות.

7 תגובות

  1. יעל הגיב:

    ושוב כולי קנאה על הטבע הקרוב אליך. כיף לראות את התמונות היפות של הטבע הפולני, מקווה שהסיפור ייגמר ועוד אגיע לאירופה השנה לטיול. בינתיים נצפו פה שלשום בלילה 2 קיפודים שמנים שרבו על שאריות אוכל חתולים!
    אני מאוד בעד UBI, כצפוי. ושמחתי לראות שכתבת על נו לוגו, שנמצא ברשימת הקריאה שלי שמחכה לספרייה לכשתיפתח מתישהו… תיכף אקרא את הביקורת.

  2. טל הגיב:

    הספר של נעה מנהיים זמין בחינם בgetbooks גם לkindle אם זה עוזר לך

    • ניימן הגיב:

      תודה! לא ידעתי. אבל בדקתי עכשיו והם דורשים שהמכשיר יהיה מחובר לאינטרנט, ומסיבות של פרטיות המכשירים שלי מנותקים מהרשת.

      אני קצת מוזר בקטעים האלה 🙂

  3. melquiades הגיב:

    אני מחכה לגרסת אודיו של הרשת התרבותית (נעה כתבה בפייסבוק שהיא כבר עובדת על זה).
    איכשהו אני לא מצליח להביא את עצמי לקרוא ספרי עיון. אבל לעומת זאת אני שומע המון פודקאסטים, אז ספר עיון באודיו נשמע כמו פתרון טוב 🙂

  4. עידו לשם הגיב:

    הבעייה שלי עם ubi קשורה לסיבה של כשלון התחזיות האוטופיות מאז ומעולם, עוד מאז מרקס: בני אדם. אנחנו לא יצורים רציונליים. אנחנו יצריים, רגשיים, ולרוב חושבים לטווח קצר בלבד.
    הבעייה הגדולה הרציונלית היא המחיר של כזאת תכנית. האם השיפור ביצרנות יעלה על המחיר. אפשר להתווכח, אבל זה עוד רציונלי.
    הבעייה הגדולה מבחינתי היא השינוי בהגדרת רמת מחייה מינימלית. הרי ברור שאני מאוד היום חי יותר טוב מאדם ממוצע רוב ההיסטוריה.
    בישיבות פרט בצבא העלו שמות של חיילים בצרות כלכליות אישיות ומשפחתיות, שקיבלו זמן, כסף והכשרות מהצבא. כמעט תמיד הטלפון שלהם היה חדש ויקר יותר משלי, הם קנו את הנעליים היקרות ביותר, והסתפרו אצל הספר. לא כי הם ניסו לרמות את המערכת: כשהיה להם כסף הם בזבזו, ואז ניגמר.
    אתה מזכיר את המחאה החברתית הגדולה. אני תמיד חשבתי עליה בתור מסיבת הפינוק הגדולה: התחילה כמחאה על מחירי הדיור בתל אביב. אני עשירון עליון, ולא יכול להרשות לעצמי לגור בתל אביב. תעברו לרמלה, תוכלו להרשות לעצמכם דירה, ורחמנא ליצלן תיסעו באוטובוס. אבל למי שהשתתף בהפגנות, לגור בתל אביב היה מחייה מינימלית.
    אני באמת מאמין שה"מינימום" תמיד יהיה המקסימום שהמדינה תוכל לתת, וגם אז אנשים יבכו על זה שזה לא מספיק, וידרשו עזרה. האנשים ירגישו עניים, המיסים יהרגו את מעמד הביניים, והחברות הגדולות יתעשרו כי יש יותר לקוחות לקנייות מיותרות.

    • ניימן הגיב:

      יש אנשים עם פחד קיומי כיום, אני חושב שקשה להתווכח עם זה. יש לי חברים כאלה (כי מחר עלולים לפטר אותם והם יהיו תוכניתנים זקנים שלא יכולים למצוא עבודה), אפילו אני כזה. ואנחנו עוד אוכלוסיה משכילה עם הרבה כישורים, שכנראה תמיד תסתדר. תתאר לך את הפחד הקיומי באוכלוסיות עם פחות תעודות?

      יכול להיות שהפחד הקיומי מיותר, מכל הסיבות שאמרת, אבל אני די בטוח שהוא קיים. אם UBI תחסל אותו, אז מה רע? בטח כשאי אפשר לדעת אם ההשלכות בתמונה הגדולה יהיו רעות או טובות לחברה.

  5. גל הגיב:

    המון תודה על open TTD משחק נהדר. הבלוג שלך הוא נקודה של שפיות בזמנים המטורפים האלו 👍👍

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Subscribe without commenting