יומיות 09.12.2020: אופניים חשמליים בהולנד
מצב רוח נוכחי: "כל יום מרגיש כמו שנה, וזאת שנה שימיה ארוכים נורא"
[תרגום חופשי למשפט מתוך "הבלדה של כלא רידינג", מאת אוסקר ויילד]
1. משפט מפורסם אומר:
לכל בעיה בעולם יש פתרון פשוט, בהיר, אפשרי – ושגוי לגמרי.
נזכרתי בזה בגלל פתרון ששוקלים בהולנד לבעיה ידועה, תאונות האופניים החשמליים.
זאת בעיה מסובכת ומורכבת. האם אופניים חשמליים יכולים להשתלב במסלולי האופניים הרגילים? האם הם בעצם אופנוע חשמלי, וצריכים לנסוע על הכביש? או שמא הם צריכים מסלול משלהם?
האם צריך להגביל את מהירות המכשירים בהגדרות היצרן? או שלתת לאנשים לדהור עליהם באותן מהירויות כמו אופנוע בשביל לייעל את התחבורה ולהגן על הסביבה?
כתבתי שנה שעברה על מורכבות עניין הקורקינטיים חשמליים. חלק גדול מזה מתאים גם לאופניים חשמליים.
איך פותרים את בעית האופניים החשמליים? ואללה, לא יודע. זמנים יגידו. אולי חינוך, אולי תשתית עדיפה, אולי להתייחס אליהם כמו לאופנועים? אולי זה טרנד?
הנה הפתרון הפשוט, בהיר, אפשרי – ושגוי לחלוטין לדעתי,שמציעים בהולנד:
אופניים חשמליים במדינה ימכרו עם צ'יפ שנותן למדינה יכולת לשלוט עליהם מרחוק. בשטחים בין עירוניים יותר לאופניים להשתמש בכוח מנוע מסוים, אבל ברגע שיכנסו לשטח עירוני, המדינה תחתוך את הכוח המותר מרחוק (וע"י כך גם תגביל מהירות).
אבל מה אם יש רוח חזקה וצריך יותר כוח מנוע? אל דאגה! המדינה ההולנדית חשבה על הכל. יהיה צוות, חכם וטוב לב, שישנה כל הזמן את המהירות המותרת, בהתאם לתנאי המקום והזמן.
השלטון אפילו יוכל לתת לכם רמזים אם יש מכשולים בדרך, או מתקרבת צומת מסוכנת. נגיד, תהיה להם יכולת להרעיד את הכידון, וכך לתת לכם רמז שמשהו לא בסדר.
זה אולי נשמע כמו רעיון טוב, אבל זה פתרון שגוי לגמרי. רק שלהסביר למה הוא פתרון פשוט זה קל, ולהסביר למה הוא שגוי זה מורכב, כי לא כל נושא מורכב אפשר לנמק בשורה. לכן אתן רק כמה נקודות נבחרות נגד הרעיון.
ראשית, כמובן, העניין האתי. זה כמו לשים רצועה על אנשים. ובואונה, אנחנו מבוגרים, לא כלבים. אחד מבסיסי החברה המערבית הוא עקרון שמנחים אנשים מה לעשות (ע"פ הוראות חוק והסברה) ולא *מכריחים* אותם לעשות. כן, יהיה מדי פעם נזק, אבל בסופו של דבר חופש מביא ליצירות, ובטווח הארוך מניב יותר ממזיק.
יש לזה גם סיבות מעשיות. כי יש מהירות מותרת, אבל לפעמים רוכבים *צריכים* ומותר להם לעבור אותה. אם זה כדי להציל עצמם ממכונית מתקרבת או אם כי זה במקרי חירום. שוב, החברה המערבית לא פועלת עם micromanagement, אלא עם אמון באנשים הבוגרים בחברה, ועונשים על בוגרים שהפרו את האמון.
יש גם היבט דמוקרטי לאכיפה יתרה, אם כי אני יודע שהרבה קוראות\ים לא יסכימו איתי.
מבחינתי, אחד מעקרונות הדמוקרטיה זה היכולת של האזרחים *לא* לציית לחוק.
זה כולל להפגין כשאסור (מה שקרה גם בישראל וגם בפולין השנה) או את זה ש-90% מת"א עישנו מריחואנה.
המערכת החוקית היא מבנה חברתי מסובך. היא נקבעת ע"י הפרלמנט, שמקבל מנדט מהעם, אבל מיושמת ע"י העם. לכן, מעבר לבחירות, העם מקבל מעשית הזדמנות להביע את דעתו על חוקים, בכך שהוא מחליט לבד אם לציית להם או לא. הרי המדינה לא תתן קנס ל-90% מהמדינה אם הם לא יצייתו לחוק – במקום זה המדינה תשנה את החוק לשקף את רצון העם.
יש סכנות דמוקרטיות כשהשלטון שולט בתנועת אנשים. אתם רוצים שהמשטרה תוכל להאט את כלי הרכב שלכם כדי למנוע ממכם להגיע להפגנה?
אפילו אם השלטון עכשיו בהולנד חיובי, האם הוא יישאר ככה לנצח? מי יודע. ואם יעלה שם שלטון עם נטיות דיקטטוריות, למה שהוא לא ישתמש באופציה המוצעת לרעה?
התפתחות הטכנולוגיה של העשור הקודם מביאה גל חוקים פשוטים אך שגויים. בואו נראה איך מתי יהיה לזה סוף.
2. ארמון המדע והתרבות שבנה סטאלין ועומד כמו אנדרטה איומה במרכז העיר, מוצג במלוא תפארתו.
3. eXoDOS היא חבילת משחקי דוס, שמתיימרת להיות כל משחקי הדוס שנעשו אי פעם בשפה האנגלית. תמצאו אותה פה.
4. היצירה הזאת מהממת ואם הייתי יכול הייתי יוצר משחק מחשב שמתבסס רק על אמנות כזאת.
Depth peeling & SS refraction#threejs #webgl
live: https://t.co/3BgS7MK1Rusrc: https://t.co/AdMfvDfDfR pic.twitter.com/SajBNVDEEj
— Domenicobrz (@Domenico_brz) July 25, 2020
5. הביקורת הראשונה שפירסמתי אי פעם בפומבי הייתה בבלי פאניקה, ב-2003 נדמה לי. אל תחפשו שם את השם 'ניימן', זה נעשה תחת שם אחר. בכוונה אין קישור, היא הייתה נוראית ברמות אסונות תנ"כיים.
לפני חודש בלי פאניקה חגג 20(!) שנה, ורמי שלהבת העלה כתבה חגיגית שסוקרת את ההיסטוריה של האתר.
במידה מסוימת זאת סקירת ההיסטוריה האינטרנטית של קהילת המדב"פ הישראלית.
6. רן בר זיק מציג, מה הנזק של דליפת פרטים אישיים:
אחת התגובות הנפוצות למקרי דליפת מידע היא ״או קיי, אז צילום תעודת הזהות שלי מסתובב בכל מקום, אז מה?״. זו תגובה אולטרא לגיטימית. או קיי, זה באמת לא נעים שצילום תעודת הזהות שלי בידי גורם עלום, אבל מעבר לזה? מה הביג דיל? למה אני צריך להתרגש מזה שפרטים שונים שלי חשופים? מה הסיכון? >>
— Ran Bar-Zik (@barzik) December 8, 2020
7. בכוכב בשם K2-141b האוקיאנוסים הם לבה לוהטת, הרוחות במהירות על קולית, והגשם ממטיר סלעים במקום מים.
מכנים אותו כוכב הגהנום, ונראה לי שיש סיבה טובה לכך.
8. The memory tree הוא סרט אנימציה קצר וגם קליפ לשיר, הוא משלב גם סרט וגם מוזיקה, והוא בגדול מקסים כמו סנאי שהלך לאיבוד בנחל אגוזים.
אם הרוחות במהירות על קולית, האם זה לא אומר שמהירות הקול שונה שם? (ותלויה לא רק במיקום אלא בכיוון)
אתה הסטודרנט לפיזיקה, אז אני מאמץ את עמדתך בנושא בחום:-)
נראה לי מוזר ש-eXoDOS הוא חוקי להורדה… רשימת המשחקים כוללת משחקים לא חינמיים בעליל של סיירה, לוקסארט וכו'.
לא מתיימר לטעון שהוא חוקי, וגם לא ההפך. הלכתי לאיבוד מזמן בענייני החוק האלו, ופרסמתי אותו פה כי ראיתי אותו בכמה אתרים מרכזיים. אם הוא לא חוקי אני מניח שבעלי זכויות היוצרים ידאגו להוריד אותו.