יומיות 01.03.2021: Brave הוסיפו תמיכה ב-IPFS
הגעתי לקראקוב.
רגע, מה? (שואלים הקוראים המבולבלים), למה קראקוב?
בלי שום סיבה למען האמת. הייתי צריך שינוי מוורשה, לחזור לברלין קצת בעייתי עם הקורונה וגם חציית הגבול מסורבלת. אבל לשכור דירה מפנקת לחודש בקראקוב? אפשרי וגם זול במצב הנוכחי של התיירות בפולין.
הנה אני פה. חודש של דירה גדולה, אוכל טוב, קצת חברים והרבה עבודה בסביבה חדשה עם אנרגיה חדשה.
1. דפדפן Brave הוסיף תמיכה באתרים מבוססי IPFS. מבחינתי מדובר גם באבן דרך.
למי שזוכר, לפני שנה וחצי פירסמתי פוסט על פרוייקט אלמונית לאתרים מבוזרים שהקמתי.
פרוייקט אלמונית התקדם מאז. כיום יש בערך 1,000 אתרים מבוזרים, אבל קצב ההקמה הואץ מאד לאחרונה. הפרוייקט התפתח למנוע חיפוש, ועוד מעט תתווסף פלטפורמה מבוזרת לפירסום מאמרים.
למרות שביליתי את מיטב זמני בשנה החולפת על הפרוייקט, בקושי דיברתי עליו בבלוג. ככה זה, פה אני מדבר רק על דברים שאני לא עושה.
אתרים מבוזרים הם כאלה שמבוססים על מערכת שמות מבוזרת ועל איחסון מבוזר. כתבתי על זה מאמר ארוך באנגלית אם בא לכם להבין יותר.
רוב האתרים כיום משתמשים באיחסון מבוזר בשם IPFS, ואחת הבעיות הגדולות של התחום היא איך לגלוש בדפדפן אתרים מבוזרים שמבוססים על IPFS?
יש לזה המון פתרונות, כל אחד מהם טוב בדרכו אבל אף אחד מהם לא טוב במיוחד. אנחנו באלמונית, נגיד, יצרנו תוסף דפדפן [קישור] בשביל לראות אתרים מבוזרים. אבל ככל שעובר הזמן, יותר ויותר קשה לעשות תוסף לדפדפנים. כל הדפדפנים העיקריים, כולל מוזילה, לא ממש אוהבים את המוצר הזה, ולכן הם מוצאים כל הזמן דרכים חדשות להגביל אותנו.
פה נכנס Brave לתמונה. אם עד עכשיו היה צריך תוסף דפדפן כדי לגשת ל-IPFS, מעכשיו משתמשי Brave יכולים להשתמש בו ישר בדפדפן.
אם יש לכם דפדפן Brave אתם יכולים לבדוק את זה! לכו לכתובת ipfs://QmafAUr5qmT1KPEvxNUZmMFoYR8DRbutqWbzE79TpYLTP1 , ותראו איך אתם מגיעים למנוע החיפוש של אלמונית. קסם, אה?
Brave באמת חשבו על הכל. פעם ראשונה כשאתם ניגשים לכתובת IPFS, הם נותנים לכם אופציה או להשתמש בשירות של מישהו אחר, או להתקין את התוכנה של IPFS (אז לגשת לאתר בלי מתווך). אם בחרתם להשתמש בשירות, אתם יכולים לבחור מי הספק.
IPFS הוא רק חלק אחד מאתרים מבוזרים. החלק השני הוא מערכת שמות מבוזרת. Brave עובדים על כך, וזה כבר נמצא בטסטים. מה שאומר שבקרוב מאד תוכלו לגשת לאתרים מבוזרים מ-Brave, ועם קצת מזל זה ייתן עוד פוש לתחום.
2. התמונה הנהדרת הזאת היא NFT שהועמד היום למכירה מאת אמנ.ית בשם Grimes.
מה זה NFT? במילה אחת: אמנות בלוקצ'יין/ אבל עזבו, למה שאני אתחיל עכשיו למלא עמודים שלמים בהסברים, כשרוני דורי העלתה כתבה כל כך מושלמת על כך בכלכליסט?
כדאי לכם לקרוא. NFT זה ההייפ הכי גדול שיש עכשיו בבלוקצ'יין, ואחד הדברים המגניבים שראיתי אי פעם. זאת תופעת בלוקצ'יין שגורמת לאמנים סוף סוף להרוויח כסף ביושר. באמת ששווה להכיר אותה.
3. הכותרת אומרת הכל: ציפי פישר על טרנד ה-Sea Shanties בטיקטוֹק.
4. PICO-8 היא קונסולת רטרו דמיונית, שנראית כמו משהו שפיתחו לפני 40 שנה, אבל בעצם פיתחו אותה בעשור הקודם ונתנו לה לוק ישן בכוונה.
הפשטות של PICO-8 גורמת לכך שהמשחקים בה פשוטים להפליא, ולעיתים על סף יצירות האמנות. הנה אחד מקסים: נסיעת רכבת אינסופית בנוף דמיוני. כמה פשוט ככה יפה ואמנותי.
אני מעריץ של PICO-8 מאז 2015.
5. יש לכם עד ה-1 במאי הזדמנות לשלוח סיפורים להיה יהיה.
6. מנוע חיפוש של קלווין והובס. הדבר הזה שלא ידעתם שאתם צריכים, אבל עכשיו לא ברור איך יכולתם לחיות בלעדיו.
7. סערת הוורלדקון האחרונה הייתה משהו ביוקרטי להפליא. וועדת וורלדקון החליטה, בכל פרוייקט שמועמד לפרס ההוגו, להעניק פרס לכל משתתפי הפרוייקט (מההכי קטנים עד ההכי בולטים). מסיבות טכניות לא צוינו כל השמות בתוכניה הפיזית (אם כי כן בדיגיטלית) וגם לא הופיעו על השקפים, כי יש מגבלות מקום.
זה הוביל לסערה אינטרנט סטייל המאה ה-21, עם הרבה מאד כעס והתבטאויות קשות. בתגובה, ה-co-chair של וורלדקון התפטר אחרי 25 שנות פעילות.
מכתב ההתפטרות שלו הוא חובת קריאה, רק לא לחובבי מד"ב, אלא לכל מי שנשאבו יותר מדי לתרבות ההשתלחות המודרנית. אני חושב שנתנו לביטוי "דמם מותר" פשרנות ליברלית מדי בימינו.
להתקין את התוכנה אומר שאני הופך להיות חלק מהרשת?
כן, למרות שהם מתקינים גירסא די "חלשה" שלה, אז אתה יותר מקבל מידע מכמה מקורות חזקים ברשת מאשר משתף. זה טוב, כי להיות חלק מלא של הרשת זה משהו שעושה בעיות בהרבה מחשבים.
מי אלה הצמתים המלאים שמחזיקים את הרשת ומה הם מרוויחים מזה?
רק בעלי אתרים שמעוניינים באיחסון לאתר?
האתרים "גרים" על IPFS, אבל ל-IPFS יש עוד המון מוצרים אחרים שמתבססים עליה.
מי מחזיק את זה? חברות שעובדות עם IPFS ומשתמשים "חזקים" (כמוני). תמיד עדיף לגשת ל-IPFS דרך צומת שלך. זה יותר פרטי וזה מבטיח לך מידע יותר אמין. Gateway זה פתרון מעשי אבל קצת עקום.
שאלת תם: אני לא יודע כלום על IPFS אבל אם זה כמו שאר הפתרונות של גלישה באמצעות צמתים במחשבים אחרים אז איך מתמודדים עם בעיית רוחב הפס?
אם יש לי אינטרנט במהירות של 500MB אבל אני גולש דרך צמתים העוברות במחשבים אחרים אני מוגבל לצומת האיטית ביותר. שלא לומר אפילו פחות מזה כי אף אחד לא רוצה לתת 100% מרוחב הפס שלו למישהו אחר. מזה יוצא שמהירות הגלישה הרבה יותר איטית בפתרונות כאלו ולכן בסופו של דבר לא מצליחים להפוך לקונצנזוס.
אני לא בטוח לאיזה פתרונות אחרים אתה מתכוון, אבל IPFS הוא לא VPN. הוא יותר כמו גירסא מודרנית של ביטורנט.
אתה מתחבר בו-זמנית להרבה צמתים, ומקבל את המידע מכמה צמתים בו זמנית. אז לא רק שאתה לא מוגבל לצומת האיטית ביותר, אלא אתה יכול לקבל מידע במקביל מכמה צמתים איטיים עד שאתה מגיע למהירות המקסימלית שלך.
המחיר הוא פרטיות, חיבור איטי ראשוני לרשת, ומציאת מידע יחסית איטית (כלומר, מהרגע שאתה מבקש אתר ועד שהרשת מוצאת אותו. אבל מהרגע שהיא מוצאת הכל סופר מהיר)
רק חבל שברייב הוא דפדפן מפוקפק.
"Brave
The Brave browser is often recommended by people as a privacy-respecting alternative to both Firefox and Chrome, but this is a mistake. Brave is no better that the alternatives.
People are being mislead by the empty promises of privacy. Brave not only also "phones home" it also hijacks links and insert affiliate codes, which was found out by Cryptonator1337 on Twitter. Furthermore the "anonymously monitoring of user attention" and "rewards publishers accordingly with Basic Attention Token (BAT) crypto currency" is not something that should be recommended.
Another privacy issue that was discovered regarding Brave was that clearing the history doesn't remove "Top Sites" on the new tab page.
No, the Brave browser is not a privacy-respecting browser"
https://unixsheikh.com/articles/choose-your-browser-carefully.html#brave
אני דווקא חושב אחרת. הם מנסים לעשות דפדפן עם ארבע תכונות: שומר על פרטיות, מודרני, שימושי ושיכול להוות בסיס לעסק מכניס.
אלו ארבע תכונות שמאד (מאד!) קשה לאזן, אבל אפילו אם אני לא מסכים עם חלק מהבחירות שלהם, הם בהחלט עושים מאמץ ראוי לציון, וגם מגיבים לביקורת (https://twitter.com/BrendanEich/status/1269313200127795201).
ספציפית בקשר ל-IPFS הם עשו עבודה כמעט מושלמת, כשהפסיק ה"מושלם" זאת נקודת מומחה שלי שהיא קטנונית לגמרי.
היות והרבה משתמשי כרום עוברים אליהם, ולא נראה לי שיש ספק שיותר איכפת להם מפרטיות מאשר גוגל, אז דווקא אני שמח על קיומם.
מה הכוכבית בשלמות? אם מותר לשאול
אם בוחרים בגישה ל-IPFS דרך שרות כלשהו (gateway בעגה של IPFS), אז Brave מכריחים אותך לבחור gateway אחד ויחיד דרכו תמיד תיגש.
יש בזה שתי סכנות. האחת היא שכולם יתקעו על ה-gateway הדיפולט ש-Brave נותנים והוא יהפך ל-gateway המרכזי וההכי חשוב של IPFS (מה שייתן לו כוח לא פרופורציונלי ויגרום לריכוזיות הרשת). השניה היא שה-gateway יודע את כל מה שאתה עושה אם אתה תמיד משתמש בו, אז פרטיות וכו'.
אבל כל ה-gateways זהים ושווים. לכן פתרון עדיף היה לתת לך לבחור *רשימת gateway*, ואז כל פעם לשלוח אותך ל-gateway אחר רנדומלית.
השיטה הזאת תגן על IPFS נגד ריכוזיות. אפשר אפילו לחשב מה האחוז המקסימלי ש-Gateway מסוים יקבל בשיטה הזאת (בהסתברות גבוהה). קוראים לחישוב הזה Balls into bins problem.
נראה לי שפה אני אפסיק להעמיק בסוגיה כי אולי כבר עניתי בצורה מקיפה מדי:)
טוב. תודה. נשמע מעניין, אקרא על כך בעצמי
תשמע, זה רעיון גאוני. אולי אני גם צריך לחפש לי דירה במקום אחר לכמה שבועות
מומלץ מאד. זה הכי זול שתמצא דירות בחיים שלך. זה גם עוזר לבעלי הדירות שיש להם בעיה להשכיר, וגם נותן לך אפשרות לגוון את החיים קצת.