מדריך המטייל לפשצ'נה
פשצ'נה היא עיירה בשלונסק' דרום פולין. היא לא גדולה ולא מפורסמת, אבל כן עתיקה ועם היסטוריה עשירה. פשצ'נה נוסדה בימי הביניים, במאה ה-13, סביב כנסיית עץ עתיקה. הרבה סוחרים עברו בה לאורך השנים, עקב מיקומה על הדרך בין שערי מוראביה הצ'כים לרוס של קייב (נסיכות קייב).
את מלחמת העולם השניה היא שרדה כמעט בלי פגע, כי הקרב של פשצ'נה התקיים מחוץ לעיר. גל התיעוש של שלונסק בימי הקומוניזם פסח עליה. וכך כיום, סוף 2024, פשצ'נה נראית עדיין כמו עיירת ימי הביניים, אם כי קצת מוזנחת. הרבה בתים עתיקים, טירה, פארק מהמם ופונדקים אותנטיים.
קל לשבת בה בסוף שבוע חורפי ולדמיין את העבר הרומנטי. סוחרים עטורי פרוות שעצרו להתחמם. שכירי חרב שאכלו נזידים מהבילים. עם זאת, אין בה שום דבר מיוחד כיום. יש כמוה אלפי עיירות באירופה, הרבה מהן יפות יותר.
הגעתי לעיר סתם ככה לנוח ל-48 שעות. הנה מקצה רשמים.
הפופולריות של הקינוח המקומי, śląska kopa, "בעיטת שלונסקית" בתרגום פשוט, מפתיעה מאד. זה קינוח לא מתחנף. עוגת פירות יבשים עמוסת אלכוהול עם קצפת. אכלתי אותה בשני מקומות שונים, מסעדה ובית קפה, ובשניהם כמות האלכוהול בעוגה גרמה לבאז מסוים. טעים? מאד. אבל השילוב הזה של המון אלכוהול וסוכר כבד לי לבטן.
הגרעין של פשצ'נה הוא עיר עתיקה שמוקפת בשלושה פארקים גדולים. פארק הטירה הרומנטי, שמורה טבע של ביזונים, החיה הגדולה ביותר באירופה, ויער פרא. בחלקם יש גם פונדקים.
פשצ'נה לא עיירה זקנה, יש בה צעירים ומשפחות, וכשמגיעים למקום כזה קל לתהות, מה גורם למישהו לעבור לכאן? אבל היא 45 דקות מרחק רכבת ישירה לעיר גדולה, קטוביצה. היא זולה. ויש כאלה שעבורם פארקים, טבע, טירה ופונדקים זאת דרישה מספקת לחיים מאושרים.
ציור בסמטת הכבאים שיוצאת מכיכר העיר העתיקה. צייר אותו אלכסנדר ספרה (Spyra Aleksander), אגדה מקומית. הוא היה פעיל אמנותית בזמן הקומוניזם והקים את מוזיאון הדפוס של שלונסק בפשצ'נה שעדיין קיים. הסגנון שלו משלב אמנות ימי הביניים עם טכניקת חריטות מודרנית.
למעלה – עוד יצירה שלו, הפעם של קו הרקיע של פשצ'נק. אותו השילוב התעשייתי עם ימי הביניים.
יש גם גירסא צבעונית לציור הקיר ברחוב הכבאים. הפעם של מארק לוטק, שצייר בצבע את החריטה מרחוב הכבאים בפשצ'נק. 430 יורו וזה שלכם.
מכונת דפוס בפתח מוזיאון הדפוס של שלונסק. אם תהיו שקטים, תוכלו לראות אבן מוחבאת במכונה. על האבן יש ציור עדין, שמישהו צייר ביד. ראיתי אבנים כאלה מפוזרים השנה בכל פולין. מה הסיפור שלהם?
"קבוצת האבנים של וורשה" נפתחה בזמן הקורונה. זה חלק מטרנד עולמי נראה לי, אם כי לא מצאתי מה השם הסטנדרטי שלו כדי לוודא. אנשים היו במתח בזמן הקורונה, בעצם, אנשים במתח גם עכשיו, וציור על אבן קטנה, חלוק נחל, היא עבודה מרגיעה.
כדי לעשות משהו עם היצירה הם החלו להחביא את האבנים ברחבי העיר, ופירסמו בקבוצה איפה הן נמצאות. נוצר מן משחק גיאוקשינג כזה, שמי שמצא את האבן הגיב עם תמונה. ברור שבעיר גדולה כמו וורשה יש מספיק אנשים לזה. יפה לראות שגם בפשצ'נה.
מגש טעימות במבשלה המקומית. אולי זה מה שמשקף את פולין 2024. מקום בו איפה שלא תזרקו אבן, מצוירת או לא, תפגעו במבשלה קטנה. אחלה אוכל יש שם, הבירות דווקא קצת פחות.
טרנד האבנים הוא עוד מלפני הקורונה. הפעם הראשונה שנחשפתי לזה היתה ב-2019, ביפן. גם בוורשה מצאתי (אחרי הקורונה) אבנים כאלו, אחת באמת בתוך גיאוקאש!
אגב, גיאוקשינג שונה מזה. קודם כל, האבנים שאני נתקלתי בהם לא הופצו עם מיקום, אבל כן עם הפניית האשטאג כדי שתוכל לחפש אותם ולפרסם תמונה, ואכן נתקלתי בכולן במקרה. בגיאוקשינג גם לא מגיבים בתמונה, חותמים פיזית ועושים לוג באתר, ואת האבן אפשר להזיז או לקחת – האמת שזה מזכיר TBs של גיאוקשינג אבל לא אבלבל אתכם לחלוטין…
אוף, מתגעגעת לחו"ל. שנה פה בימינו זה הרבה יותר מדי.
את מומחית מדי לנושא, היה לי ברור שתכירי.
מה זה TBS?