[מספר עמודים לדוגמא מהספר. פורמט הבלוג אינו מתאים לקריאת ספר. תוכלו למצוא עמודים אלו, ועוד, בפורמט נוח יותר פה]
עופרה מרגלית ניצבה על חוף ימה של תל אביב, רגליה טובלות בחול הרך ועיניה צופות בים הכחול. זרועותיה חבקו את בתה התינוקת, ישראלה, וזו הקטנה חבקה את זרועה של אמה עבת הבשר, בהנאה.
עופרה נדדה במחשבותיה אל עבר בית ילדותה על גדות הנהר הגדול במזרח אירופה. היא זכרה איך לימדה אותה אמה לשחות. זכרה ששנה לאחר נישואיה לבעלה ראובן, שאותו הכירה עוד שם, שכבה אמה על ערש דווי. כל כך רחוק וכל כך קרוב ללב. היא התנחמה בעובדה שאמה השיבה נשמתה לבורא עולם בידיעה ברורה שילדיה שנותרו עמה חולמים להגשים את משאלת לבה הגדולה, חזרה לארץ האבות, כדוגמת אחותם.
עופרה זכרה את שנת עלייתה ארצה, ואת התקווה שכל אחיה ואחיותיה על משפחותיהם יעלו אף הם בעקבותיה. היא נזכרה בגלויות שכתב אביה בשפה העברית, שפת הקודש, בכתב ידו הציורי, ש"בקרוב נתראה כולנו." חלומות… חלומות…
היא הודתה לאל על שאינה חסרה דבר. ראובן בחור חרוץ ובעל מסור, ולהם ילדים בריאים תודה לאל, בית, משק, פרות, עופות. רק חסרון משפחתה ליווה אותה כצל שהעיב על שגרת חייה. הידיעה שהיתה יכולה להציל את משפחתה הגדולה, אילו רק האיצה בהם יותר, אילו רק היתה מתעקשת להעלותם ארצה בעקבותיה – ידיעה זו ליוותה אותה בעצב. על כן גמלה בלבה החלטה שחובה עליה ללדת ילדים רבים ככל האפשר, על מנת להמשיך ולתקן את שהכחידה השואה.
עופרה ניחמה עצמה בעובדה שיש לה שלושה ילדים חמודים ומאושרים, שאינם יודעים צער. היא נהנתה לראות את אבנר הבכור משתכשך בים, מתיז מים על אחותו הצעירה. "עם ילדים כאלה אולי אצליח להקהות את כאב אובדן משפחתי," חשבה בלבה. היא נכנסה למים כשהיא אוחזת בבתה התינוקת, קראה לשני ילדיה האחרים, ויחד חגו במעגל תוך כדי שירת "עוגה עוגה עוגה." לפתע הרגישה עופרה משיכה עזה בידה. היא איבדה את שיווי משקלה והתינוקת נשמטה מידיה.
"אוי לי, הצילו! הילדה נעלמה לי!" זעקה.
בחור צעיר שעמד וצפה באם ובילדיה, מיהר לתוך המים, תפס ביד הקטנה שבצבצה מהמים, ובעוד ידו השנייה מקיפה את הגוף הפעוט, עלה על פני המים. הוא פנה לכיוון החוף, כשהתינוקת הרועדת בזרועותיו.
"שמי שחר," הציג עצמו הצעיר בשם החדש שבחר עם הגעתו ארצה. "אני רופא. בתך תהיה בסדר."
שחר מיהר להשכיב את הפעוטה כשבטנה על ברכיו וטפח על גבה כדי להוציא את המים שבלעה. אחר כך הפך אותה, ראה שהצבע חזר ללחייה, הרים אותה בשתי ידיו והגישה לאם הבוכייה וצוחקת כאחד. הוא הושיט את ידיו לשני הילדים הגדולים ואמר לעופרה:
"אני מקווה שאינך חוששת שאקח את ילדייך לטיול, כדי שתוכלי להתפנות לתינוקת, להרגיעה ולהירגע בעצמך."
"מה שמך, ילד?"
"אבנר."
"אבנר, אתה הבכור. תן יד לאחותך הקטנה."
"למה אתה אומר אחותך הקטנה, חנה זה שמי, אבל חוץ מזה אני מעדיפה שתקרא לי יה-יה."
"מה פתאום יה-יה?" תהה אבנר.
"כך אני רוצה," ענתה הקטנה.
"שם מצחיק," אמר שחר בחיוך.
"בכלל לא נכון," ענתה הקטנה שהשימה עצמה כנעלבת, "זה קיצור של ילדה יפה."
"בסדר," ענה שחר, "את באמת יפה. ועכשיו נלך לאסוף צדפים."
"מה נעשה בצדפים?" שאל אבנר.
"אפשר לעשות המון דברים בצדפים. אבל קודם נאסוף אותם ואחר כך נראה, חכו בסבלנות."
שחר, אבנר וחנהלה הקטנה החלו לאסוף צדפים. לפתע הבחינה חנהלה בשקית נייר חומה מונחת מיותמת על החול. היא השתחררה בכוח מידו של אבנר כדי להספיק להגיע אל השקית. חנהלה רצה בכל כוחה כשמטרה אחת לפניה, להגיע ראשונה אל השקית, לפני אבנר. היא רצה בצעדים קטנים וזריזים, ילדה בת חמש אצה רצה, ובום… נפלה כשידיה מושטות לפנים ומצליחות איכשהו להיאחז בשקית החומה. רגלה כאבה מאוד. דם ניגר מהפצע שגרם שבר הזכוכית שהיה מונח על החול, נעוץ בתוך גומחה שנחפרה על ידי רוחץ לא זהיר. חנהלה לא חשה כאב. היא קמה על רגליה, מאושרת מניצחונה וצעקה:
"השגתי את השקית הגדולה! עכשיו אוכל לאסוף יותר צדפים מאבנר, יותר מכולם!"
שחר הבחין בפצע המדמם על רגלה של הילדה, הרים מבטו וחיפש בפניה סימן לכאב, אולם במקום פנים מיוסרות מכאב, פגש במבט מאושר ובחיוך של ניצחון. "מה פשר החיוך הזה?" חשב שחר בינו לבינו, "מוזר, ילדה קטנה כל כך והבעת פנים קשה וחזקה. מה יש בילדה קטנה זו, היא כל כך אחרת: יופייה עוצר נשימה, אבל משהו בה מרומז, זה לא הכול."
לפתע הבחין שחר באבנר רץ. בידיים שלוחות כאילו מנסה לאחוז במשהו.
"מה מצאת, אבנר?"
"אינך רואה, שחר? מצאתי קרן אור. אוף, אני לא יכול לתפוס אותה!"
"אבנר, קרן אור אי אפשר לתפוס. אוכל להביא לך משהו שעושה קרן אור. הסתכלו, ילדים, מאין מגיעה קרן האור. רואים? על החול נמצא צדף ענק, מעניין מה יש בתוכו," אמר בעודו אוסף את הצדף אל תוך כף ידו.
שחר לקח את הצדף, הרים אותו אל מול האור והתבונן בעיון. היו אלה שני צדפים מחוברים זה לזה. בזהירות ניסה לפתוח אותם ולא הצליח. הוא הרגיש כאילו הצדף מגונן על תוכו. הציץ פנימה וגילה אבן עגולה, שולחת קרן אור אלכסונית כלפי מעלה. "זו אבן יקרה שנוצרה בתוך הצדף. הייתכן? האם אני חולם?" חשב.
"שחר, שחר, זה שלי! אני מצאתי את הצדף! תן לי!"
"חנהלה, בבקשה, התנהגי יפה. הצדף נשאר אצלי. ובינתיים, ילדים, המשיכו לחפש צדפים נוספים. אני מבטיח לעשות דברים יפים ומעניינים מהצדפים."
כלב לבן, קטן, רץ לקראת הילדים. הכלב התקרב, ליקק את אצבעות רגליו של אבנר, המשיך ועבר ללקק את רגליה של חנהלה. אבנר וחנהלה שכחו מהצדף והסתכלו מרותקים בכלב. הכלב התהפך על גבו, גם הילדים עשו כמותו. הכלב חזר ללכת על ארבע, כך גם הילדים. הם השתעשעו עם הכלב וחיקו את תנועותיו בהתפלשות בחול הרך והחם.
בינתיים הצליח שחר לפתוח את הצדף, ולעיניו התגלתה אבן גדולה וזוהרת, שולחת קרניים לכל כיוון. "אין ספק, זו אבן יקרה," מלמל שחר לעצמו בפליאה. נרעש, הניח בכיסו את הצדף החובק את האבן, ניגש לילדים והזמין אותם להמשך הטיול לאסוף עוד צדפים. השלושה המשיכו בדרכם כשהכלב הלבן מתרוצץ לפניהם.
"האם אני חולם או שזו המציאות?" תהה שחר, "האם באמת מצאתי אבן יקרה? מוזר שמשום מקום מגיע כלב, כאילו ידע את מטרת הטיול, מצטרף אלינו ועוזר לי לשעשע את הילדים."
אבנר וחנהלה אספו בשמחה שקית מלאה צדפים. כשהתעייפו, ביקשו משחר להראות להם מה אפשר לעשות בצדפים.
הם ישבו על החול. שחר הוציא מכיסו חוט ניילון ועליו השחיל את הצדפים בזה אחר זה. נתן מחרוזת לחנהלה ומחרוזת לאבנר, וגם לכלב ענד מחרוזת לצוואר. שמחים ועליזים חזרו השלושה, בלוויית הכלב, לעופרה ולישראלה התינוקת שזחלה על החול. עופרה התבוננה בחבורה המתקרבת ולבה התרחב.
"שחר," פתחה עופרה, "תודה על העזרה. אמור, האם אתה גר בקרבת
מקום?"
שחר השפיל עיניו, היסס לרגע וענה בשקט:
"עדיין לא מצאתי מקום מגורים. עד עכשיו גרתי עם חבר שאותו הכרתי בדרך ארצה. משפחתו של החבר עומדת להצטרף אליו בימים אלה ואני נאלץ לחפש מקום מגורים חדש. גם עבודה עדיין לא מצאתי."
"יש לנו חדר פנוי עם כניסה נפרדת, אולי תרצה לבוא לגור איתנו?"
"תודה, אבל אין לי כסף, ובלי לשלם שכר דירה, לא אוכל לקבל את
הצעתך."
"בסדר. נעשה הסכם. ראיתי שילדיי כרוכים אחריך. עד שתמצא עבודה תוכל לגור בביתנו, ובתמורה תשגיח על שלושת הילדים בזמן שאני מטפלת במשק."
"הייתי מקבל את הצעתך בשמחה, אילולא היה לי מקצוע שאותו אני אוהב, רפואה."
"אל דאגה. לחדר צמודה מרפסת גדולה וסגורה, וכהתחלה תוכל להשתמש בה כמרפאה. יש במרפסת שולחן, כיסא, נכניס מיטה לבדיקת החולים, נתקין כיור ושירותים. זו תהיה מרפאה צנועה. אני מקווה שתסכים להצעתי."
"תודה, אשמח לקבל את הצעתך הנדיבה," ענה בהתרגשות.
שחר הוציא מכיסו את הצדף שמצא, הראה לעופרה את האבן המדהימה שבתוכו ואמר:
"ראי, עופרה, מצאתי את זה בשעה שטיילתי עם הילדים על החוף."
"אני משערת שזו אבן יקרה."
"נכון, גם לי נראית האבן יקרה."
"שמור אותה. השתמש בה בעתיד – כשתעמוד בפני הקמת משפחה. אל תספר על כך לאיש."
"תודה על העצה," ענה בהכרת תודה.
בעודם משוחחים לא הבחינו בחנהלה הקטנה שעמדה שם קשובה לדבריהם, נועצת בהם מבט חד, וגם כשהבחינו בה, לא ייחסו לכך חשיבות.
השמש שקעה. עופרה הוציאה מסלה סנדוויצ'ים מרוחים בחמאה ועגבניות, והגישה אותם לילדים. "ילדים, את העגבנייה תמליחו במי הים המלוחים. אין טוב ובריא
מזה," אמרה.
הילדים אכלו. שחר הסתכל באם ובילדיה ותהה: איך קרה שהגיע לים בדיוק ברגע שהתינוקת כמעט טבעה, כאילו כוח עליון משך אותו לעבר האם וילדיה? ואיזה כוח מוזר כיוון אותו לטייל על החוף על מנת למצוא את האבן היקרה בתוך הצדף? אולי זה הגורל שדחף אותו לכך, אותו גורל מתעתע, שבדיוק ברגע השבירה, מושיט לנו יד ועוזר. הרי רק לפני שעות אחדות היה חסר אונים, לא ידע אנה יפנה, היכן יחפש חדר לגור בו ומאין יגיע הכסף. והנה, עברו רק שעות ספורות, ויש לו מקום מגורים, עבודה ואולי אולי גם מרפאה. איך אומר אביו: "אל תיפול רוחך לעולם. כל זמן שאדם חי, צריכה להיות לו תקווה, כי הגלגל מסתובב, פעם למטה, ואז בהמשך הסיבוב, הגלגל חייב להגיע למעלה."
עכשיו, "אל תיפול רוחך לעולם" נראה כל כך ברור ונכון. בעבר חשב שדברי אביו היו רק ניסיון לעודדו ברגעים קשים, בחייו. "חוויות מחשלות," כינה אותן אביו. "אני חייב לשלוח מכתב להוריי, ואולי, בעזרת האבן, להביאם אליי לארץ."